OM eist forse taakstraffen voor 26 uur vastbinden zoon

Officier van justitie (Rechten: RTV Drenthe / Kim Stellingwerf)
Officier van justitie
Het Openbaar Ministerie eist forse taakstraffen en voorwaardelijke celstraffen tegen een stel uit Leek, net over de grens in de provincie Groningen, dat hun zoon zou hebben vastgebonden aan een stoel.
De 18-jarige jongen heeft verklaard dat hij medio augustus 2019 circa 26 uur met tiewraps vastzat. Ook zou zijn vader hem hebben geslagen en gestoken met een schroevendraaier. Hij had dagenlang nog letsel aan onder meer zijn polsen. Volgens de jongen, die niet meer thuis woont, is hij jarenlang mishandeld. Zo zou zijn vader hem in 2017 knietjes tegen het hoofd hebben gegeven.
De officier van justitie eist tegen de vader een taakstraf van 240 uur en voorwaardelijke celstraf van negen maanden. De moeder zou een taakstraf van 200 uur en een voorwaardelijke celstraf van zes maanden moeten krijgen.

Opgenomen gesprek

De vader (50) ontkent het geweld. Hij heeft met de moeder (40) hun zoon wel vastgebonden, omdat de jongen agressief zou zijn en onder invloed van drugs. De zoon zat volgens hen met een sjaal aan een fauteuil. Het stel sliep bij hem in de woonkamer. Ze belden de politie toen hun zoon bekende dat hij handelde in drugs. De jongen was los toen de agenten langskwamen. Hij werd daarna weer vastgebonden. De ouders ontkennen dat hij urenlang heeft vastgezeten.
In een door de jongen heimelijk opgenomen gesprek zegt de vader dat hij zijn zoon heeft mishandeld. "Daar heb ik geen spijt van; ik kan er niks aan doen dat ik een idioot kind krijg", zegt de vader in de opname. De moeder stelt dat er alleen corrigerende tikken zijn geweest, al dan niet grappig bedoeld.

Stoornis

De zoon is een hardlooptalent en werd getraind door zijn vader. De moeder maakte dagschema's. Volgens een psycholoog heeft de vader een persoonlijkheidsstoornis met narcistische trekken, de moeder een afhankelijkheidsstoornis. Beiden zijn verminderd toerekeningsvatbaar, aldus de psycholoog.
De jongen wil weer goed contact met zijn ouders, die ook een dochter hebben. Volgens het OM kan de gevangenis ontwrichtend werken voor het gezin. De ouders zouden toch naar de cel moeten als zij zich niet houden aan de voorwaarden: meldingsplicht bij de reclassering en een ambulante behandeling.
De rechtbank in Groningen doet 21 januari uitspraak.

Lees ook:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.