Meer auto's uitgebrand in Drenthe tijdens jaarwisseling

Tijdens de jaarwisseling brak er brand uit in een bedrijfsbus in Coevorden (Rechten: Persbureau Meter)
Tijdens de jaarwisseling brak er brand uit in een bedrijfsbus in Coevorden
Tijdens de jaarwisseling zijn er in Drenthe meer auto's uitgebrand dan tijdens de jaarwisseling van 2019/2020. Dat meldt verzekeringsmaatschappij Univé op basis van cijfers van alarmeringen.nl. Een jaar geleden brandden er nog twaalf auto's uit, deze jaarwisseling waren het er zestien.
Drenthe is niet de enige provincie waar het aantal uitgebrande auto's tijdens de jaarwisseling steeg: ook in Friesland, Overijssel, Flevoland en Noord-Brabant was een stijging te zien. Landelijk nam dit aantal overigens al een paar jaar toe.
Deze jaarwisseling blijken er landelijk juist minder auto's uitgebrand te zijn dan vorige jaarwisseling. Afgelopen jaarwisseling waren dat er 334, vorige jaarwisseling waren dat er 453. "Mede door de lockdownmaatregelen en het vuurwerkverbod kende Nederland een relatief rustige jaarwisseling", schrijft Univé.

Autoschade niet altijd te claimen

Univé verwacht dat er dit jaar ruim 30 claims voor uitgebrande auto's zullen binnenkomen, net als vorig jaar. De teller staat nu op 25. Duidelijk is dat niet in alle gevallen een claim ingediend kan worden. Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond van Verzekeraars, legt uit: "Omdat autobrand alleen gedekt is bij allrisk en beperkt casco, zien verzekeraars alleen deze claims en niet van voertuigen die WA-verzekerd zijn."
Voor alle verzekeringsmaatschappijen samen ziet het Verbond van Verzekeraars dat de claims wegens schade aan auto's ongeveer 40 procent lager ligt dan in andere jaren.

Totale schade

De totale, particulier verzekerde schade tijdens de jaarwisseling ligt volgens het Verbond van Verzekeraars lager dan vorig jaar. Dat baseren zij op eerste berekeningen. Dit jaar gaat het om 6 miljoen euro, vorig jaar ging het nog om 14 miljoen euro. Van die 6 miljoen euro gaat er ongeveer 4,5 miljoen euro naar schade aan woningen en inboedels en 1,5 miljoen euro naar autoschades.
De werkelijke schade ligt hoger, omdat medische kosten en claims op zakelijke verzekeringen niet zijn meegenomen in deze cijfers, aldus het Verbond van Verzekeraars.
Vuurwerk speelde een kleinere rol in de schades; vorig jaar ging het om 50 procent van de gevallen, dit jaar om 20 procent.
Ook Stichting Salvage, die verzekerden namens de gezamenlijke brandverzekeraars eerste hulp biedt na een brand, heeft 56 procent minder meldingen ontvangen dan de jaarwisseling ervoor. In een grafiek van de stichting, waarin cijfers opgenomen zijn vanaf de jaarwisseling van 2010/2011 tot en met nu, is te zien dat het aantal meldingen sinds 2010/2011 nog niet zo laag heeft gelegen.

Lees ook:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.