Archief voor Dummies, de podcast

Het is de maand van het familieonderzoek en in dat kader bedacht Drenthe Toen samen met het Drents Archief de radiocursus 'Archief voor Dummies', die vanaf vandaag ook beschikbaar komt als podcast.

Om inzichtelijk te maken hoe je met een stamboomonderzoek begint, neemt Drents Archief-medewerker Ferry Sieders zijn eigen familie als voorbeeld. Hij probeert uit te zoeken wie de oudste voorvader is die hij vinden kan, de stamvader van de Siedersen. "Voor dit onderzoek hoef je de deur niet meer uit, ik neem plaats voor de computer, want dat is tegenwoordig hét hulpmiddel voor de archiefonderzoeker. Plus natuurlijk een levendige interesse voor de geschiedenis, misschien wel het belangrijkste ingrediënt voor een goed onderzoek."

10/01 Drenthe Toen Podcast archief voor dummies deel 1 en 2

Een belangrijke tip daarbij geeft hij graag prijs. Probeer te zoeken op twee namen, de namen van je overgrootvader én overgrootmoeder bijvoorbeeld, want hun huwelijksakte is een rijke bron van informatie. "Daarin staat niet alleen te lezen wie er huwden. De huwelijksakte geeft gewoonlijk de namen van het echtpaar, hun beroepen, leeftijden, geboorte-en woonplaatsen en de namen van de ouders. Als de ouders nog in leven zijn, worden ook hun beroepen en woonplaatsen vermeld. Echt veel nieuwe informatie dus."

Archiefmedewerker Ferry Sieders op familie-onderzoek via het internet (Rechten: RTV Drenthe/Lydia Tuijnman)

Filmpjes op facebook

Het Drents Archief, Drenthe Toen's partner in dit project Archief voor Dummies, plaatst wekelijks een instructiefilmpje voor het familieonderzoek op zijn Facebook-pagina. Daarin doet Ferry Sieders de tips en trucs nog eens duidelijk uit de doeken.

De radiocursus Archief voor Dummies van radioprogramma Drenthe Toen en het Drents Archief is op zondag 3 januari gestart. In januari, februari en maart hoor je elke zondag een aflevering op Radio Drenthe, tussen 12.00 uur en 14.00 uur.

De instructiefilmpjes komen elke woensdag online en zijn te vinden op Facebook van het Drents Archief en op drentsarchief.nl/familie.

Lees ook:

Deel dit artikel: