Cel voor leegplunderen diepvries cafetaria Leek en bedrijfsinbraak Havelte

Een 50-jarige man uit Foxhol is voor het graaien uit een diepvrieskist van een cafetaria in Leek en een bedrijfsinbraak in Havelte veroordeeld tot drie maanden cel. Hiervan zijn twee maanden voorwaardelijk.

De man pleegde op 23 december 2018 in Havelte een inbraak bij een bedrijf aan de Veldkamp. De ondernemer was even weg. De inbreker kwam via het raam binnen. Hij maakte onder meer een laptop, geld en een portemonnee buit. De ongenodigde gast liet een bloedspoor achter. Het DNA-profiel kwam overeen met dat van de verdachte.

Graaien in de vriezer

De man ontkende aanvankelijk. Toen hem de match werd voorgelegd, gaf hij toch toe. Het ging daarna een tijdje goed, tot hij op 21 februari 2020 opnieuw werd betrapt. De man woonde destijds in een appartement boven een restaurant aan de Nieuwe Streek in Leek. Schuin tegenover een snackbar. Een medewerker betrapte hem op het graaien uit de vrieskist.

In een waggelpas

De medewerker rende eerst naar haar bazin: "Is het normaal dat iemand in onze vriezer met hamburgers zit?", riep ze. Nee, dat was niet normaal. Beide vrouwen renden achter de man aan die in een waggelpas en met een knalgele tas onder de arm naar de appartementen boven het restaurant liep. Ze hoorden een deur dichtgaan.

Gele tas

De vrouwen belden de politie. Omdat de deur niet werd opengedaan ramden de agenten de deur met een paal open. De bewoner kwam de agenten in een schommelende tred tegemoet: "Wat is er aan de hand?" In de koelkast van de bewoner lagen hamburgers en gehaktballen. De gele tas lag in de vriezer. Daarin zaten nog eens 17 hamburgers en 12 gehaktballen.

Niet de eerste keer

"Kennelijk heeft u vaker bij de cafetaria gehaald, maar dat zullen wij niet te weten komen", zei de rechter. In de woning lag ook nog een verboden wapen. De officier van justitie eiste vanwege de gezondheidsproblemen van de man een voorwaardelijke celstraf van drie maanden. Te mild, meende de rechter. De feiten zijn te ernstig voor een geheel voorwaardelijke straf.

De rechter hield minder rekening met de persoonlijke omstandigheden van de man en meer met zijn eerdere veroordelingen op dit gebied. De man moet de cafetariahouder een schadebedrag van bijna 130 euro betalen.

Meer over dit onderwerp:
Havelte Leek Inbraak Snackbar
Deel dit artikel: