Westerveld gaat school in Darp niet in leven houden

Er lijkt geen toekomst meer te zijn voor basisschool De Veldwikke in Darp. Steeds minder leerlingen volgen onderwijs in het dorp en Stichting Talent wil de school daarom samenvoegen met obs De Bosrank in Havelte. Onderwijswethouder Klaas Smidt vindt dat de beste oplossing.

"Beide scholen liggen dicht bij elkaar. Gezien de geschiedenis, de behoefte en het leerlingenaantal adviseer ik niet de school over te nemen", zei Smidt gisteravond tijdens een raadsvergadering van de gemeente Westerveld.

Negen leerlingen

In oktober 2019 telde de school nog 42 leerlingen. Dat aantal nam snel af en dit schooljaar gaan er nog maar negen kinderen naar school in Darp. Toch gaat het volgens gemeenteraadsfracties over een belangrijke voorziening en wordt gevreesd voor de gevolgen in het verenigingsleven als obs De Veldwikke dicht gaat.

"Het besluit ligt inwoners zwaar op de maag", vertelt Chrisstien Dollekamp (PvdA). "Sluiten we nu de school, dan komt er nooit meer een school in Darp terug", vult Klaas Molenkamp (DSSW-SW) aan. Maar dat een school met negen leerlingen niet uit kan, daar zijn de raadsleden het wel over eens.

Nieuwe invulling

Ook vragen de raadsfracties de wethouder snel met nieuwe invulling te komen voor het schoolgebouw. Volgens Smidt ligt het nu nog erg gevoelig om al met nieuwe plannen bezig te gaan. Chantal Starke (VVD): "Er moet een waardige nieuwe bestemming voor terugkomen. Het moet geen somber, jarenlang, leegstaand gebeuren worden."

De school staat naar verwachting vanaf augustus leeg.

Lees ook:

Deel dit artikel: