Wat gebeurde er met het uitgegraven zand toen de Drentse kanalen en vaarten werden aangelegd?

Het Stieltjeskanaal tussen Coevorden en Zandpol (Rechten: RTV Drenthe/Erwin Kikkers)
Het Stieltjeskanaal tussen Coevorden en Zandpol
Drenthe heeft ongeveer 174 kilometer aan vaarwegen, met 106 bruggen, 14 gemalen en 19 sluizen. De bekendste zijn de kanalen, zoals bijvoorbeeld het Oranjekanaal en de Drentsche Hoofdvaart.
Rogier uit Meppel vroeg zich af: Wat gebeurde er eigenlijk met al dat opgegraven zand? Hij stuurde zijn vraag in naar Zoek het uit!, waar het ook de meeste stemmen kreeg in de stemronde van december.

Met de hand

In Drenthe zijn in de 19e eeuw verschillende kanalen gegraven voor het vervoer van turf en om water op te vangen. Kanalen werden met de hand gegraven.
Men hoopte nog flink te kunnen verdienen aan de verkoop van zwerfkeien bij het afgraven van het Oranjekanaal, maar doordat het vervoeren van de keien veel meer geld kostte dan verwacht, viel dit bar tegen.

Waar ging het zand heen?

Michiel Gerding is historicus, en weet het één en ander van hoe het kanalen graven vroeger in zijn werk ging: "Die grond die werd gewoon ter plekke bewaard. Het werd dus niet speciaal ergens naartoe gebracht."
"Er is dus ook niet of nauwelijks in het landschap terug te zien dat er ergens grote bulten zand naartoe zijn gebracht. Dat is gewoon weer opgegaan in het landschap."

Zoek het uit!

Heb jij ook een vraag? Stuur die dan in naar Zoek het uit! Dan gaan wij op zoek naar de antwoorden.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.