Man stichtte brand in shoarmazaak omdat hij geen bier meer kreeg

De 24-jarige man uit Stadskanaal die in de nacht van zondag 11 oktober brand stichtte bij een shoarmazaak in Nieuw-Buinen deed dat, nadat hem in het restaurant bier werd geweigerd. Dat bleek vanochtend tijdens de eerste openbare zitting in de zaak bij de rechtbank in Assen.

De man was de zaterdagavond voor de brand in het restaurant en wilde graag nog een biertje, maar kreeg dat niet, waarna hij boos werd. Het restaurant sloot om tien uur. Rond half één die nacht gooide de man een molotovcocktail naar binnen en ontstond er brand.

Twee mannen opgepakt

Toen de brandweer kwam, stond het pand aan het Noorderdiep vol rook. De brand kon snel worden geblust. Dezelfde ochtend hield de politie de man uit Stadskanaal aan. Ook een 52-jarige plaatsgenoot werd opgepakt. Hij is een dag later weer vrijgelaten. De 24-jarige man zit nog steeds vast.

Zijn advocaat vroeg de rechtbank vanochtend hem vrij te laten, omdat de man een eigen bedrijf heeft en hoge belastingschulden. Als hij weer aan het werk kan, kan hij die afbetalen, legde ze uit. De officier van justitie vindt het misdrijf te ernstig om hem vrij te laten. Op brandstichting kan tot maximaal twaalf jaar celstraf worden opgelegd en volgens de officier bestaat de kans voor herhaling.

Excuusbrief

Dat laatste is niet waar, zei zijn advocaat. Ze haalde een lange excuusbrief tevoorschijn die de Stadskanaalster aan de eigenaar van de shoarmazaak heeft gestuurd. "Het is een oprechte brief en meneer is zelf ook erg geschrokken van wat er is gebeurd."

De man zelf volgde de zitting via een videoverbinding vanuit de gevangenis. Daar moet hij de komende maanden ook blijven, bepaalde de rechtbank. De rechters waren het met de officier van justitie eens dat de zaak te ernstig is om de man naar huis te laten gaan.

Op 30 maart wordt de strafzaak behandeld. Dat kon vandaag nog niet, omdat de man psychisch is onderzocht en het onderzoeksrapport nog niet klaar is.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
brand Rechtbank Assen Nieuw-Buinen Stadskanaal
Deel dit artikel: