Streep door seizoen marathonschaatsers: plots einde carrière Vreugdenhil

MARATHONSCHAATSEN - De KNSB zet, vanwege recente ontwikkelingen op coronagebied, definitief een streep door het seizoen van de marathonschaatsers. De beslissing is extra zuur voor Frank Vreugdenhil. De plantenkweker uit Eldersloo had aangekondigd dat hij na dit seizoen zou stoppen. Maar zonder dat hij het weet heeft hij z'n laatste wedstrijd al gereden.

Na twee overwinningen op rij bij de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee in Oostenrijk was het zijn grootste wens om daar nog een derde zege aan toe te voegen.

Ministerie geeft geen toestemming

Het ministerie van VWS keurde opnieuw het opstarten van de topdivisie van het marathonschaatsen af. Daardoor ziet de schaatsbond geen mogelijkheden meer om nog een wedstrijdkalender op te stellen.Lang leefde de hoop dat het marathonschaatsen alsnog zou worden toegevoegd aan de lijst met topsportcompetities die mochten worden hervat. In december kreeg de KNSB 'nee' te horen terwijl andere sporten wel los mochten. Dinsdagavond meldde het ministerie van VWS dat dit verzoek opnieuw is afgewezen.

'Frustrerend'

Technisch directeur van de KNSB Remy de Wit houdt er gemengde gevoelens aan over. "Als wij in december bij die eerste tranche hadden gezeten, zouden we nu al weer enkele weken aan het schaatsen zijn geweest. Als je kijkt naar de coronasitiuatie in het land snap ik dat we moeten stoppen. Maar als je ziet welke andere sporten wel weer los mogen, dan is het heel frustrerend."

Beraad

Woensdagavond vond opnieuw beraad plaats met vertegenwoordigers van de topdvisieteams. Een deel van hen wilde de schouders er nog onder blijven zetten, hopend dat VWS na 9 februari alsnog groen licht zou geven. Anderen wezen op het feit dat reeds ijsbanen dicht zijn en dat trainen steeds lastiger wordt. Daardoor loop je ook de kans op een uitgedund peloton, als er weer gereden zou mogen worden.

Buitenlandse wedstrijden

Omdat het kabinet alle buitenlandse reizen tot en met maart met klem afraadt, worden de wedstrijden op het Zweedse natuurijs ook definitief afgeblazen. Ze waren al verplaatst naar de tweede helft van maart. De KNSB had de wedstrijdenreeks op de Oostenrijkse Weissensee reeds geschrapt.

Op 24 oktober zou in Amsterdam de eerste wedstrijd van het seizoen worden verreden. Daar ging vanwege de coronapandemie al een streep doorheen. Sindsdien leefden de marathonschaatsers tussen hoop en vrees. Ze trainden maandenlang voor wedstrijden die dus uiteindelijk geen van alle konden doorgaan.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
marathonschaatsen Frank Vreugdenhil Eldersloo
Deel dit artikel: