Kabinet treedt af vanwege toeslagenaffaire

Kabinet Rutte III valt (Rechten: ANP/Bart Maat)
Kabinet Rutte III valt
Kabinet Rutte III is gevallen. Harde conclusies in het onderzoeksrapport over de toeslagenaffaire zijn voor VVD, CDA, D66 en ChristenUnie reden om op te stappen.
Twee maanden voor de Tweede Kamerverkiezingen komt er dus een eind aan het derde kabinet onder premier Mark Rutte. Meerdere ministers in het huidige kabinet waren betrokken bij de jarenlange keiharde aanpak van ouders van wie werd vermoed dat ze fraude pleegden met kinderopvangtoeslagen.
Minister Wiebes van Economische Zaken komt niet terug in het kabinet dat nu demissionair verdergaat. Wiebes was staatssecretaris van Financiën toen de kinderopvangtoeslagaffaire speelde. Gisteren stapte voormalig minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher al op vanwege zijn betrokkenheid bij de affaire. Hij zal geen lijsttrekker zijn voor de PvdA tijdens de komende verkiezingen.

Toeslagenaffaire

De toeslagenaffaire is al jaren een hete aardappel in het kabinet, die constant wordt doorgespeeld. Duizenden ouders zijn onterecht door de Belastingdienst als fraudeurs aangemerkt. Dat had financieel en emotioneel enorme gevolgen. Gedupeerden moesten tienduizenden euro's terugbetalen, kwamen met schulden te zitten en zagen hun leven geruïneerd worden. In de overheid en de Belastingdienst vonden ze een tegenstander, in plaats van een medestander.
Bewindspersonen worstelden met het dossier. D66-staatssecretaris van Financiën Menno Snel stapte in 2019 op, hij werd opgevolgd door partijgenoten Alexandra van Huffelen en Hans Vijlbrief. Nu valt dus het hele kabinet.
De parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag oordeelde in hun rapport Ongekend Onrecht dat de overheid op alle fronten gefaald heeft. Kabinet, parlement en de rechtelijke macht toornden aan de principes van de rechtstaat. Daarmee kwamen de hoofden van regeringsleider Rutte (VVD), Eric Wiebes (VVD, voormalig staatssecretaris van Financiën, nu EZ), Wopke Hoekstra (CDA, minister van Financiën) en Lodewijk Asscher op het hakblok te liggen.

Lees ook:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.