Motorcoureur Jan de Vries, eerste Nederlandse wereldkampioen, overleden

Jan de Vries naast Wil Hartog in juni vorig jaar op een leeg TT Circuit (Rechten: ANP / Vincent Jannink)
Jan de Vries naast Wil Hartog in juni vorig jaar op een leeg TT Circuit
MOTORSPORT - In zijn woonplaats Purmerend is voormalig motorcoureur Jan de Vries donderdag op 77-jarige leeftijd overleden. De Vries was de eerste Nederlandse wereldkampioen en de meest succesvolle Nederlander ooit in een soloklasse op de weg.
In 1971 en 1973 veroverde De Vries de wereldtitel op een Van Veen Kreidler in de 50cc. Hij stond 27 keer op het podium tijdens een Grand Prix, waarvan veertien keer op het hoogste schavot. Afgelopen zomer reed hij samen met Wil Hartog nog enkele ronden op een leeg TT Circuit, op de 95e verjaardag van het Drentse circuit.

Documentaire 50cc

RTV Drenthe maakte in 2009 een documentaire over de 50cc, de meest succesvolle klasse vanuit Nederlands perspectief. In die documentaire had De Vries uiteraard een prominente rol. In die documentaire vertelde hij waarom hij na zijn tweede wereldtitel resoluut stopte. "Ik had het wel gezien eerlijk gezegd. Ik vond het mooi geweest."

De documentaire over de 50cc, met een prominente rol voor Jan de Vries uit 2009

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.