Eerste tijdelijke gedetineerden Veenhuizen terug naar gevangenis Ter Apel

De gevangenen vertrekken weer uit de PI Esserheem (Rechten: RTV Drenthe / Kim Stellingwerf)
De gevangenen vertrekken weer uit de PI Esserheem
De gevangenis van Veenhuizen heeft tijdelijk tien oproerkraaiers uit de gevangenis van Ter Apel opgevangen. De meerderheid is nu weer terug naar de penitentiaire inrichting (PI) in Ter Apel. Om hoeveel gevangenen het gaat, kon woordvoerder René Hut van PI Veenhuizen niet zeggen.
Sinds zondag 3 januari zaten de tien overgeplaatste gevangenen uit Ter Apel in een zogeheten afzonderingscel in Veenhuizen, ook wel de isoleercel genoemd. Wanneer de overige gevangenen weer terugkeren naar Ter Apel kan Hut "om veiligheidsredenen" geen mededelingen over doen.
Dienst Justitiële Inrichtingen liet gisteren weten dat 137 van de 407 gevangenen in Ter Apel besmet zijn met het coronavirus. Maar volgens Hut lopen de gedetineerden die teruggeplaatst worden naar Ter Apel geen extra risico op het coronavirus. "Als het niet verantwoord is, dan gaan ze daar niet naartoe. De met corona besmette gevangenen zitten in hun cel. De gezonde gedetineerden kunnen gewoon een beperkte vorm van hun dagbesteding doen."

Straf uitzitten

De mannen - allemaal gevangenen zonder de Nederlandse nationaliteit - protesteerden begin januari tegen nieuwe wetgeving. Daarin is vastgelegd dat ze, als ze niet zelf meewerken aan hun vertrek uit Nederland, in een versoberd regime komen in de gevangenis. Dat betekent dat ze geen extra activiteiten meer mogen doen, zoals sporten. Ze eisten een gesprek met de directeur, maar die ging daar niet op in. Als reactie daarop verschansten de mannen zich in de keuken en weigerden ze terug naar hun cel te gaan. Omdat de PI in Ter Apel geen achttien isoleercellen heeft, zijn er tien van de gevangenen naar isoleercellen in Veenhuizen verplaatst.
De mannen die uit de Veenhuizer isoleercel weer teruggebracht zijn naar de gevangenis in Ter Apel, moeten daar hun straf uitzitten. Daarna moeten ze terug naar hun land van herkomst.

Lees ook:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.