Kabinet wil avondklok invoeren vanaf zaterdag of zondag

Het demissionaire kabinet wil in het hele land een avondklok invoeren, die gaat gelden van 20.30 uur tot 04.30 uur. Dat maakte premier Mark Rutte bekend tijdens een persconferentie. De avondklok moet binnen enkele dagen ingaan, waarschijnlijk zaterdag of zondag.
De veelbesproken maatregel is volgens het kabinet nodig vanwege de dreiging van de Britse variant van het coronavirus. Volgens het Outbreak Management Team (OMT) zal het aantal besmettingen door de avondklok dalen. De Tweede Kamer moet zich nog wel achter de invoering van een avondklok scharen.
De avondklok duurt tot het einde van de huidige lockdown op 9 februari. Mensen die op straat zijn tijdens de avondklok, kunnen een boete van 95 euro verwachten, gelijk aan overtredingen van andere coronaregels. Er komen ook uitzonderingen, zoals voor mensen die naar en van hun werk reizen als dat echt nodig is, of hun hond uitlaten, of bij calamiteiten.
Bekijk hieronder wat demissionair premier Mark Rutte zei tijdens de persconferentie:

Andere maatregelen

Rutte maakte op de persconferentie verder bekend dat er thuis nog maar één gast mag worden ontvangen in plaats van twee. Bij een uitvaart of crematie mogen vanaf maandag maximaal vijftig personen aanwezig zijn in plaats van de eerdere honderd. Ook komt er een vliegverbod voor het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en heel Zuid-Amerika.
Een sneltest voor vertrek wordt verplicht voor alle reizigers naar Nederland, naast de al verplichte negatieve PCR-test. Bovendien moeten zij tien dagen in quarantaine bij aankomst in ons land.

Mantelzorgers

Mantelzorgers die tijdens de avondklok zorg verlenen die niet kan wachten, mogen hiervoor op pad, maakte branchevereniging MantelzorgNL bekend. Wel moeten zij een verklaring noodzakelijke mantelzorg bij zich hebben.
Deze verklaring kunnen zij verkrijgen bij MantelzorgNL. "Het is hierbij belangrijk dat de zorg die wordt verleend tussen 20.30 en 04.30 uur niet te verschuiven is naar een moment vóór of na de avondklok. Het gaat dus echt om noodzakelijke mantelzorg zoals bijvoorbeeld het naar bed helpen van een ouder op leeftijd die nog op zichzelf woont en dat niet meer alleen kan", aldus de belangenorganisatie.
Eerder vandaag uitten mantelzorgorganisaties hun zorgen over de aankondiging van de avondklok. Ze hoopten op een uitzonderingspositie en die krijgen ze.

Mutatie

Hoewel de besmettingscijfers voorzichtig dalen, lijkt het percentage dat door de besmettelijker Britse mutatie van het virus wordt veroorzaakt juist te stijgen. Een op de tien besmette personen heeft waarschijnlijk deze mutatie onder de leden. Half februari is dit mogelijk gestegen tot de helft. Dat leidt dan tot meer ziekenhuisopnames en meer sterfgevallen, verwacht het RIVM.
Bekijk hier de hele persconferentie van demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.