MHBOS: e-sports, is dat een sport of spel?

Kun je een potje FIFA spelen als sport zien? Dat is de vraag die deze week werd besproken tijdens de redactievergadering van het sportprogramma Met Het Bord Op Schoot. In de provincie Drenthe zijn een aantal experts op het gebied van e-sports. Eén daarvan is Marcel Drent, verslaggever bij RTV Drenthe en ook aanvoerder en coach van FC Emmen e-sports.

"Eigenlijk komt er veel meer bij e-sports kijken dan mensen denken", vertelt Marcel Drent. Dat verklaart de eerste reactie van de FIFA-fanaat: "Hoe ga ik dit in hemelsnaam in Jip en Janneketaal uitleggen?"

Fitnesscoach

Marcel Drent wijst op het e-sportsteam van Ajax. Daar is bijvoorbeeld een fitnesscoach bij betrokken. "Om de spelers op de juiste tijd een energybar te geven, zodat het suikerniveau in orde is."

Er is inmiddels een officiële e-sportscompetitie, die op televisie wordt geanalyseerd en uitgezonden. E-sports kent zelfs een finaledag in AFAS Live. Dit jaar is dat vanwege corona afgeblazen. Een korte terugblik op de finale van vorig jaar laat duidelijk zien hoe het virtuele voetbalspelletje leeft. "Vorig jaar waren er 1500 bezoekers bij de finale. Daarmee was het één van de grootste e-sportsevenementen van Europa."

FC Emmen

Dit coronaseizoen hebben de Drentse e-sporters wel de finaledag bereikt. Daarin werd het door PSV uitgeschakeld na verlenging.

Nog meer weten over e-sports? Bekijk hieronder het item uit Met Het Bord Op Schoot!

Lees ook:

Deel dit artikel: