Celstraffen en behandeling voor dagenlang vastbinden van zoon

De rechter deed uitspraak (Rechten: RTV Drenthe / Kim Stellingwerf)
De rechter deed uitspraak
Voor het vastbinden van zijn zoon op een stoel is een 50-jarige man uit Leek, net over de grens met de provincie Groningen, veroordeeld tot 272 dagen cel. Daarvan zijn 270 dagen (negen maanden) voorwaardelijk. De moeder (40) van de jongen kreeg voor haar iets kleinere rol 182 dagen gevonnist. 180 dagen (zes maanden) blijven voor haar op de plank liggen.
De man en de vrouw hebben twee dagen vastgezeten. Ze hoeven de cel niet meer in, maar moeten wel voor straf werken: de man 240 uur en de vrouw 200 uur. Dat was twee weken geleden ook geëist. In beide gevallen legde de rechtbank ook een ambulante behandeling op, omdat de kans op herhaling van zetten hoog wordt geschat.

Ongemakkelijke houding

De rechtbank baseert het vonnis onder meer op de verklaring van het slachtoffer, die van diens zus en het letselrapport. "Het is volstrekt onacceptabel dat de jongen zo lang in een zeer ongemakkelijke houding heeft moeten zitten", stelde de rechtbank. De jongen werd door zijn ouders enkel vrijgelaten om te eten, drinken en voor kort toiletbezoek. In twee nachten en drie dagen zou de jongen ruim een etmaal zijn vastgebonden. "De ouders hebben een onveilige thuissituatie gecreëerd", aldus de rechtbank.

Talentvolle atleet

De jongen - een talentvolle atleet - was 17 jaar oud toen hij in augustus 2019 circa 26 uur lang met tiewraps en een sjaal op een stoel vastzat. De rechtbank vindt bewezen dat de vader hem anderhalf jaar daarvoor ook geslagen heeft en geprikt met een schroevendraaier. Bovendien zou de man de jongen na afloop van een training een knietje hebben gegeven.
Op zitting zei het stel dat de jongen onder invloed van drugs verkeerde en zich agressief gedroeg. Uit angst bonden ze de jongen vast. Omdat de jongen, volgens hen, handelde in drugs belden zij de politie. De jongen werd kort losgemaakt, toen de agenten langskwamen. Daarna bonden zij de jongen weer vast.

Herhalingsrisico hoog

Zowel de vader als de moeder zijn verminderd toerekeningsvatbaar. De man kampt met een persoonlijkheidsstoornis met narcistische trekken. De moeder heeft een afhankelijkheidsstoornis. De rechtbank hield rekening met deze diagnoses. "Al rechtvaardigt dit alles een onvoorwaardelijke celstraf."
De zoon is een hardlooptalent en de opvoeding werd grotendeels bepaald door de topsport. De zoon gaf eerder aan het contact met zijn ouders te willen herstellen.
Het Openbaar Ministerie stelde vast dat een celstraf voor het stel een ontwrichtende werking zou hebben voor het gezin. Ook dit standpunt nam de rechter over.

Lees ook:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.