OM jaagt in zaak cocaïnewasserij Nijeveen nog op hoofdverdachte

Grote politie-inval in Nijeveense Bovenboer (Rechten: Persbureau Meter)
Grote politie-inval in Nijeveense Bovenboer
In de zaak rond de in augustus opgerolde cocaïnewasserij in Nijeveense Bovenboer maken politie en justitie nog jacht op de 51-jarige hoofdverdachte Oguz H. uit Tilburg. De 25 andere verdachten in de zaak zijn aangehouden. Dat bleek vandaag tijdens een inleidende zitting in de rechtbank in Amsterdam.
De politie betitelde de wasserij, verstopt in een manege, eerder als de grootste ooit in Nederland aangetroffen. Volgens het Openbaar Ministerie had het laboratorium zo'n enorme capaciteit, dat het bij een jaar aan productie goed was voor een opbrengst van ruim 2,1 miljard euro, driemaal de jaaromzet van textielketen Zeeman. In de wasserij lagen tienduizenden liters chemicaliën en ongeveer 100 kilo cocaïnepasta. Bij een inval in Apeldoorn stuitten agenten nog eens op 120.000 kilo steenkool, waarvan 22.000 kilo cocaïne bevatte.

Zestien verdachten voor de rechter

Afgelopen november stonden al zestien verdachten voor de rechter. Het ging om voornamelijk Colombiaanse mannen, die tijdens de inval in het lab werden aangehouden. Donderdag was het de beurt aan tien verdachten die volgens het Openbaar Ministerie een prominentere rol vervulden in de organisatie.
Allemaal kwamen ze in beeld via de gekraakte chatdienst Encrochat. Zij zouden kennis en geld hebben ingebracht en op verschillende niveaus een sturende rol hebben gehad in de bedrijfsvoering. Ook zou één van hen een politiebeambte hebben omgekocht en Tilburger H. zo hebben geïnformeerd in welke onderzoeken hij figureerde.

Verdachte was overal van op de hoogte

De 51-jarige hoofdverdachte was in de ogen van justitie "echt de initiator" van het lab in Nijeveen, aldus de aanklaagster. Hij was van alle facetten van de operatie op de hoogte, stuurde iedereen aan, ging over de financiën en was "de drijvende kracht". Ook onderhield hij contact met zijn opdrachtgever in Colombia, bij justitie alleen bekend onder de naam 'Fighterpenguin'. Het is niet bekend waar de Tilburger momenteel verblijft. Justitie heeft een internationaal opsporingsbevel tegen hem uitgevaardigd.
De rechtbank bepaalde vandaag dat twee van de negen andere verdachten de inhoudelijke behandeling van hun proces in vrijheid mogen afwachten. De strafzaak gaat 14 april verder.

Lees ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl