De otter van dichtbij

Het aantal otters in Nederland neemt toe. Dat wil nog niet zeggen dat je tijdens een wandeling een otter kan spotten. Het zijn heel schuwe dieren. Maar dankzij de wildcamera's van Sonja van der Wijk krijgen we toch een beeld van deze bijzondere marterachtigen.
Een enkeling zal eens een otter zien. Zoals deze medewerker van waterschap Hunze en Aa's vandaag: (Verhaal gaat verder onder de tweet)

'Fantastisch dier'

"Het kán wel, maar je moet veel geluk hebben. Ze zijn zo behoedzaam, ze hebben je eerder door dan jij hen", zegt Van der Wijk. Ze is lid van CaLutra, de bever- en otterwerkgroep van de Zoogdiervereniging. Om de dieren goed te monitoren heeft ze daarom verschillende wildcamera's in het gebied geplaatst.
"Het is een fantastisch dier. Ik vind ze grappig en leuk en ze zijn nieuwsgierig. Ze gaan bijvoorbeeld ook aan de wildcamera zitten. De meeste dieren hebben wel in de gaten dat er een camera hangt. Een otter ziet goed, die ziet een ding hangen dat ze niet eerder hebben gezien, dan wordt er even gesnuffeld. Dat geeft hele leuke beelden."
Een aantal fragmenten van de wildcamera: (Verhaal gaat verder onder de video)

Risico's voor de otters

Natuurlijk viert Van der Wijk ook het Jaar van de Otter mee, dat op 1 januari begon. Naast het succes van de opmars van de otter, wordt tijdens dit jaar ook stilgestaan bij de risico's: met name die van het verkeer. "Ongeveer een derde van de otters komt om in het verkeer", zegt ze. Ze vindt het een schokkend aantal. Ze hoopt daarom op aanpassingen die het oversteken veiliger maken, zoals een faunabuis onder de weg door. Bij het Paterswoldsemeer zou die welkom zijn, aangezien otters hier geregeld een drukke weg oversteken. "Ik hoop dat we het aantal verkeersslachtoffers aan het eind van het jaar kunnen halveren."
(Verhaal gaat verder onder de video)

ROEG!-special over otters

Otters zijn voornamelijk 's nachts actief. Maar op rustige plekken duiken ze ook wel overdag op. Kijk voor die beelden naar de ROEG!-special over otters, zaterdag vanaf 17.11 uur op TV Drenthe. In de special laat boswachter Bart Zwiers van Natuurmonumenten het Friese Veen zien, wat hij een 'otterparadijs' noemt.

Lees ook:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.