Drentse kandidaat BoerBurgerBeweging: 'Bereikbaarheid platteland moet beter'

"De enige bus die hier in Drenthe langskomt, is de collectebus." Derk Evert Waalkens zegt het gekscherend in het Radio Drenthe-programma Cassata, maar de bereikbaarheid van het platteland met het openbaar vervoer moet echt veel beter, stelt de Assenaar. Waalkens staat op de vierde plek op de lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen namens de nieuwe partij BoerBurgerBeweging.
De partij ontstond uit een initiatief van Caroline van der Plas, die een jaar of vier geleden begon met het Twitteraccount BoerBurgertweet om de kloof tussen stad en platteland kleiner te maken. Elke week was een plattelander gasttwitteraar en verstuurde hij of zij tweets over zijn of haar leven.
Uiteindelijk leidde dat tot de nieuwe partij, die in maart voor het eerst meedoet aan de landelijke verkiezingen. Waalkens: "Het idee was: misschien kunnen we zelf mee gaan draaien aan de knoppen, zodat er meer kwartjes van Kok of tegenwoordig duizendjes van Rutte onze kant op rollen in plaats van naar het westen."

'Platteland hangt er een beetje bij'

De 53-jarige Waalkens is in het dagelijks leven leraar in het volwassenonderwijs op Terra. "De partij is ontstaan uit het idee dat de politiek en de pers in ons land vooral aandacht hebben voor de vier grote steden in ons land in het westen. Het platteland hangt er volgens ons maar een beetje bij. Het wordt vooral gezien als een wingewest, terwijl het hier juist zo mooi is en dat willen we zo houden."
Als voorbeeld van hoe het wat hem betreft niet moet, noemt hij weilanden die worden volgebouwd met zonnepanelen. "Van bovenaf gezien zijn het inderdaad net keramische kookplaten, zoals ik vanochtend in de krant las. Al die panelen zijn niet goed voor de grond, voor de biodiversiteit en uiteindelijk ook niet voor de leefbaarheid", zegt de boerenzoon.
Derk Evert Waalkens legt uit waar de Boer Burger Beweging voor is opgericht. Tekst gaat verder onder de video:

Kamerplanten

'Een beetje frisse lucht kan geen kwaad in Den Haag' staat groot op de poster waarop ook Waalkens' hoofd prijkt. "Wel eens kamerplanten gezien in de Tweede Kamer?", vraagt hij. "Die staan er dus niet, terwijl planten CO2 opnemen en dat omzetten in zuurstof, die essentieel is voor ons. Natuurlijk is dit als metafoor bedoeld, maar kijk eens naar het Kamerdebat over de avondklok van deze week. Het duurde acht uur. Dat kan toch ook in een kwartier? Van meer zuurstof ga je helderder denken, dus kan het sneller."
BoerBurgerBeweging (BBB) pleit voor 'gezond verstand voor gezond platteland'. Natuurbehoud is een belangrijk punt voor Waalkens, maar niet ten koste van boerenbedrijven. Hij vindt dat er momenteel te veel mensen over stikstof praten in Den Haag, terwijl ze er geen verstand van hebben. Ook behoud van voorzieningen op het platteland verdient volgens Waalkens meer aandacht.

Openbaar vervoer

Zo stuit de uitholling van het openbaar vervoer in Noord- en Oost-Nederland hem flink tegen de borst. "Overal worden bushaltes opgeheven, omdat daar de bus niet meer stopt. Het busvervoer in de Drentse dorpen moet beter." Ook is de partij voorstander van de Lelylijn. "Maar die stopt alleen in Friesland en Groningen, daar hebben we in Drenthe verder niks aan. Daarom zou een spoorverbinding als de Nedersaksenlijn, tussen Groningen en Twente via Emmen, er ook moeten komen, daar heeft Drenthe wel wat aan."
Waalkens blikt positief vooruit op de Tweede Kamerverkiezingen. De Assenaar hoopt op vijf of zes zetels voor de BoerBurgerBeweging, al is twee zetels volgens de nuchtere Drent wel realistischer. "Ik hoef er zelf niet per se in, als we maar vertegenwoordigd zijn straks in Den Haag, om de stem van het platteland beter te laten horen."
Het gesprek in Cassata terugluisteren met Derk-Evert Waalkens kan via uitzendinggemist.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.