Supermarkten leggen Drentse 'beurtbalkies' op de band

"Hej ok een flessenbonnegie?" Vanaf nu kun je zulke teksten op de 'beurtbalkies' in de supermarkt tegenkomen. 26 supermarkten hebben Drentse teksten in de balkjes gestopt, die je op de lopende band legt voor of na je eigen boodschappen.

Het Huus van de Taol liet zich inspireren door een initiatief in Rijssen. Daar liggen sinds een paar maanden Twentse beurtbalkjes op de band. "Dat vunden wij zo'n schier idee, daw oeze streektaolambassadeurs en -vrijwilligers vraogd hebt um ies te kieken ow daor ok in Drentse supermarkten wat met doen kunden", zegt directeur Renate Snoeijing van het Huus van de Taol.

Met de beurtbalkies hoopt Snoeijing dat het Drents in het dagelijkse leven wat meer zichtbaar is. Door de coronacrisis kan de organisatie de Drentse taal minder goed onder de aandacht brengen. Zo gaan taalcursussen op dit moment niet door.

Cultureel erfgoed bewaren

Een van de deelnemende supermarkten is de Albert Heijn in Dwingeloo. Eerder werd met behulp van de balkjes gewezen op de acties van de winkel, nu dus de Drentse taal. "Ik ben niet van Drentse origine," bekent eigenaar René Brouwer, "maar ik vind het zeer belangrijk dat dergelijk erfgoed bewaard blijft voor de toekomst. Ik weet niet of het helpt, maar het maakt mensen bewust en het is leuk."

Het Huus van de Taol hoopte op zo'n twaalf deelnemende supermarkten in onze provincie, maar het werden er dus meer dan het dubbele. "Daor biw gloepends wies met", aldus de directeur. De balkjes zijn in de verschillende regio's van onze provincie aangepast aan de lokale variant van het Drents.

Deel dit artikel: