Stelling: Dat thuiswerken mag er van mij wel in blijven

Waar de een knettergek wordt van het thuiszitten, bloeit een ander op onder de rust van het thuiswerken. Welke van de twee voor jou geldt zal afhangen van je persoonlijke situatie, maar ook van je karakter en werkstijl. En natuurlijk van het soort werk dat je doet.

Nu moeten we allemaal - waar het kan - vanuit huis werken, maar hoe zal je werkvloer eruit zien zodra de coronacrisis achter de rug is?

'Recht op thuiswerken'

In de aanloop naar de verkiezingen hebben de partijen D66 en GroenLinks bedacht dat ze een wet willen waarin het thuiswerkrecht wordt vastgelegd.

"We wilden het recht om thuis te werken al eerder vastleggen", zegt D66-Kamerlid Steven van Weyenberg. "Maar de aanhoudende coronacrisis maant ons tot spoed." Hij erkent dat lang niet iedereen thuiswerken prettig vindt. "Sommigen zijn er heel erg klaar mee. Maar het is in deze omstandigheden vooral veilig."

Zwaarwegende bedrijfsbelangen

De meeste bedrijven en organisaties geven volgens GroenLinks-Kamerlid Paul Smeulders wel het goede voorbeeld door mensen thuis te laten werken wanneer hun werkzaamheden dat toelaten. "Toch zijn er te veel werkgevers die hun personeel weer naar kantoor laten komen", vindt hij.

Door de wetswijziging die D66 en GroenLinks voorstellen, kunnen werkgevers een verzoek tot thuiswerken straks alleen wegens 'zwaarwegende bedrijfsbelangen' afwijzen. De partijen hebben de Raad van State gevraagd met spoed naar hun voorstel te kijken, zodat het kan worden ingediend bij de Tweede Kamer.

Stelling

Zie jij het zitten om straks na de crisis deels of helemaal thuis te blijven werken? Of vlieg je nu al tegen de muren op en snak je naar een babbeltje bij het koffieapparaat?

Meer over dit onderwerp:
Stelling corona thuiswerken
Deel dit artikel: