Meppel kondigt noodverordening af

x
In Meppel geldt vanavond een noodverordening © RTV Drenthe/Kim Stellingwerf
De gemeente Meppel heeft een noodverordening afgekondigd. Aanleiding voor de maatregel zijn de oproepen op sociale media om in Meppel te rellen, maar ook de rellen van eerder deze week in andere steden van het land.
De politie ziet dat de oproepen via sociale media veel gedeeld worden en is bang dat in Meppel ook rellen kunnen ontstaan. Dat is reden voor burgemeester Richard Korteland om de noodverordening vanmiddag te laten ingaan. "Dat wordt in enorme aantallen gedeeld", zegt hij. "De politie heeft twee minderjarigen en één meerderjarige opgepakt. Maar daarmee zijn die berichten niet zomaar van sociale media verdwenen. Dus het is dan lastig inschatten wat mensen gaan doen."
De noordverordening geldt dagelijks van 17.00 tot 6.00 uur. De burgemeester trekt de noodverordening in wanneer hij denkt dat het rustiger is.

Geen gezichtsbedekkende kleding

In het centrum, een gebied daaromheen en het stationsgebied mogen niet meer dan twee personen tegelijk samenkomen zonder een goede reden. Dat geldt overigens niet voor mensen uit een huishouding. Verder mag niemand in het gebied komen die van plan is de openbare orde te verstoren. "De noodverordening is niet gericht op mensen die boodschappen willen doen. Het gaat echt om de mensen die rotzooi willen trappen."
Ook wil de gemeente niet dat mensen met hoodies, petjes en zonnebrillen op rondlopen. Geen gezichtsbedekkende kleding dus. "Op het mondkapje na, natuurlijk. Dat doen we bewust. Op televisie hebben we de beelden gezien. Dat willen we hier niet." De politie is de komende avonden extra aanwezig in Meppel.
Wie de fout ingaat en de noodverordening schendt, riskeert maximaal drie maanden cel of een boete van 4.350 euro.
Meppel kondigt noodverordening af

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.