NAM schrapt nog eens tweehonderd banen

ANP-334165394
Het hoofdkantoor van de NAM in Assen © ANP / Siese Veenstra
De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) in Assen gaat dit jaar opnieuw honderden banen schrappen. Volgens directeur Johan Atema gaat het om tweehonderd vaste banen.
De verwachting is dat die reorganisatie dit jaar wordt afgerond. Afgelopen oktober reorganiseerde de NAM ook al. Toen werd bekend dat er tweehonderd tot driehonderd vaste medewerkers en driehonderd ingehuurde krachten moesten verdwijnen.
Ook voor volgend jaar staat er weer een reorganisatie op de agenda. "We doen dat allemaal in fases om de grote veranderingen te kunnen doorstaan. In één keer gaat niet", zegt Atema.

'Vervelend, maar nodig'

De NAM moet flink ingrijpen, omdat de gasprijs afgelopen jaar erg daalde. Ook wordt alvast een voorschot genomen op de verwachte sluiting van het Groninger gasveld. "We worden een veel kleiner bedrijf", legt Atema uit. "Daar anticiperen wij nu op. We zien ook mogelijkheden om in de toekomst efficiënter te gaan werken, waardoor we minder mensen nodig hebben."
Volgens Atema zijn de personele ingrepen nodig om in de toekomst 'financieel robuust' te zijn. "Het is aan de ene kant vervelend, want je moet afscheid nemen van mensen met wie je lang hebt gewerkt. Maar aan de andere kant begrijpen de NAM'ers ook dat het nodig is. Maar het is wel pijnlijk."

Mogelijke verhuizing

Het grote Groninger gasveld wordt waarschijnlijk volgend jaar gesloten. Eind dit jaar neemt de minister daar een definitief besluit over. "Die sluiting zal dus ook arbeidsplaatsen kosten. Ik schat dat we uiteindelijk met 1.300 tot 1.400 mensen overblijven, van wie zo'n duizend in vaste dienst. Maar pin me daar niet op vast."
De NAM is sinds 2016 aan het reorganiseren. Atema verwacht dat het bedrijf na de laatste reorganisatie volgend jaar ongeveer gehalveerd is. Dat werpt dan ook de vraag op of de NAM niet naar een kleiner hoofdkantoor moet verhuizen. "Ons kantoor is destijds gebouwd toen we nog met 2.500 of zelfs meer mensen waren. Ik verwacht daarnaast ook dat mensen na de coronacrisis nog veel thuis zullen werken. We gaan kijken of we het met een kleiner kantoor kunnen doen. Die kans is wel groot." Een definitief besluit wordt later dit jaar genomen.
Wel blijft de NAM in essentie een Drents bedrijf, stelt Atema. "We zullen hier altijd een positie houden. We hebben nog steeds veel gas en olie hier. Maar ook spelen we een rol in de energietransitie. Onze verbondenheid blijft, we worden alleen een kleiner bedrijf."
Opnieuw reorganisatie bij de NAM

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.