Gedwongen isolatie coronapatiënt mogelijk in UMCG Beatrixoord

Mensen in Nederland die het coronavirus onder de leden hebben maar niet vrijwillig in isolatie gaan, kunnen hier mogelijk toe worden gedwongen. Zij worden dan naar UMCG-locatie Beatrixoord in Haren gestuurd.

Dat meldt RTV Noord. "Vanwege de uitbraak van covid-19 is het nodig een ziekenhuis aan te wijzen waar patiënten kunnen worden geïsoleerd die (vermoedelijk) besmet zijn met deze infectieziekte en die niet vrijwillig meewerken aan isolatie", valt in het besluit van coronaminister Hugo de Jonge te lezen, dat in de Staatscourant staat.

Na overleg met het UMCG heeft het ziekenhuis aangegeven bereid te zijn 'om enkele patiënten op te nemen die, in overeenstemming met advies van de GGD en het RIVM, niet thuis in isolatie kunnen blijven'.

Wanneer gedwongen isolatie?

De maatregel tot gedwongen isolatie kan alleen worden opgelegd door de voorzitter van een van de betreffende veiligheidsregio, op grond van een artikel in de Wet publieke gezondheid.

Daarin staat dat het alleen mag 'als ernstig gevaar voor de volksgezondheid bestaat door verspreiding van de infectieziekte', 'dit gevaar niet op andere wijze effectief kan worden afgewend', en 'de betrokkene niet tot opneming ter isolatie bereid is'.

Meer over dit onderwerp:
UMCG corona Beatrixoord
Deel dit artikel: