De ingangsdatum is volgens Van Veldhoven 'realistisch en haalbaar'. Wel noemt ze het opzetten van een speciaal statiegeldsysteem voor blik 'een majeure operatie'. Producenten zijn verantwoordelijk voor het opzetten hiervan en dragen ook de kosten. Horeca en kleine verkooppunten zijn vrijgesteld van de innameplicht.
Met het bedrijfsleven was afgesproken dat de maatregel van tafel zou gaan als het aantal blikjes in het zwerfafval met minstens 70 procent zou afnemen dit jaar. Maar vorig jaar nam het aantal juist toe met 27 procent en Van Veldhoven ziet nu geen concrete acties waardoor het zou dalen. Het doel is volgens haar onhaalbaar geworden en statiegeld daarmee onvermijdelijk.
Duitsland kent al langer Dosenpfand
In Nederland gaan per jaar 2 miljard blikjes over de toonbank, 150 miljoen daarvan belanden in het milieu. Vanaf 1 juli dit jaar komt er al statiegeld op kleine plastic flesjes. Op alle flesjes kleiner dan 1 liter wordt dan ook 15 cent extra geheven, die klanten terugkrijgen als ze het flesje inleveren.
In Duitsland zit sinds 2003 al statiegeld op blik. In eerste instantie moesten daar blikjes worden ingeleverd op de plek waar het blikje gekocht was, in 2006 kwam er een landelijk inleversysteem.