Stelling: Ik ben lid van een vakbond

ANP-401959597
Vakbondsleden tijdens een eerdere staking © Ana Fernandez/SOPA Images/REX
Vakbond FNV kiest de komende weken een nieuwe voorzitter. De ongeveer 1 miljoen leden van de grootste vakbond van Nederland kunnen vanaf vanmiddag stemmen op kandidaten Kitty Jong en Tuur Elzinga.
Op 10 maart wordt bekend wie de komende vier jaar FNV mag leiden. De bond werd in 1976 opgericht, toen twee losse bonden meer met elkaar gingen samenwerken.
Bij FNV zijn ook allerlei andere bonden aangesloten, zoals de Algemene Onderwijsbond, de Nederlandse Vereniging van Journalisten en de Nederlandse Politiebond. Andere bekende vakbonden zijn bijvoorbeeld CNV en VCP.
Het aantal vakbondsleden is in de loop der jaren afgenomen. Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek in 2018 blijkt overigens wel dat Drenthe en Friesland procentueel de meeste leden tellen. In beide provincies gaat het om minstens 27 procent van de werknemers tussen de 15 en 75 jaar.

Stelling

Hoe zit dat bij jou? Ben jij nog lid van een vakbond?

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.