Herdershonden in Echten na bijtincidenten terecht in beslag genomen

Vrouwe justitia Pixabay
Vrouwe Justitia © Pixabay
De gemeente De Wolden heeft op 14 januari in Echten terecht twee herdershonden in beslag genomen. Dit heeft de rechter beslist. De honden beten in december vijf schapen, waarvan twee dit niet overleefden.
In januari ondertekenden 95 buurtbewoners een petitie, gericht aan de eigenaren van de honden. De buurt was de voortdurende (nachtelijke) uitbraak van de dieren meer dan zat. Vanaf 2014 storen buurtbewoners zich aan de honden van deze mensen. De eigenaren hebben zeven honden van verschillende rassen, waaronder de herdershonden. De gemeente legde de hondeneigenaren meermalen een aanlijn- en muilkorfgebod op. Ook werd al eens na een bijtincident een boete opgelegd.
Geen goede zorg
Gemeenteambtenaren haalden in januari de twee herdershonden uit de woning en brachten de dieren naar een opvanglocatie. Daar zijn ze door een dierenarts onderzocht. Die constateerde dat de dieren slecht waren verzorgd. De rechter vond de vrees voor herhaling terecht en daarmee de in beslagname proportioneel. De eigenaren zeiden tegen de rechter dat zij een gedragsonderzoek willen laten uitvoeren. De uitkomsten van dat onderzoek kan een aanleiding zijn om de honden terug te geven aan de eigenaren. Zolang blijven ze op het opvangadres.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.