Geen vervolging voor dodelijk mortierongeluk Asser militairen in Mali

Henny Hoving
De uitvaart van Henny Hoving, hij en Kevin Roggeveld kwamen om het leven © Huisman Media
Het Openbaar Ministerie gaat niemand strafrechtelijk vervolgen voor het ongeluk met een mortiergranaat in Mali, waarbij twee militairen van de Luchtmobiele Brigade in Assen om het leven kwamen in 2016.
Nabestaanden stappen nu alsnog naar de rechter, meldt het AD. Bij het ongeluk op 16 juli 2016 kwamen de Groningers Henny Hoving en Kevin Roggeveld van het 13e Infanterie Bataljon van de Luchtmobiele Brigade in Assen om het leven. Ook raakte een persoon zwaargewond. Het mortier ontplofte tijdens het afvuren. Na onderzoek bleek het een stuk artillerie meerdere gebreken te hebben. In 2017 stapten minister van Defensie Jeanine Hennis en Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp op na een vernietigend rapport.

Geen zekerheid

Het OM stelt dat de directe oorzaak van de vroegtijdige ontploffing van het mortier niet vast kan worden gesteld. Er kunnen meerdere factoren een rol hebben gespeeld, en dus kan er volgens het OM niemand direct verantwoordelijk voor worden gehouden. Drie rapporten van deskundigen kwamen niet tot eenzelfde conclusie. Nabestaanden werden daarover afgelopen week in een persoonlijk geïnformeerd.
Advocaat Michael Ruperti noemt de beslissing van het OM 'onbegrijpelijk'. Hij staat de nabestaanden bij. "In het onderzoek dat er nu ligt zijn nog genoeg aanwijzingen die nader onderzocht kunnen worden om bij de leidinggevenden uit te komen die hiervoor verantwoordelijk zijn", zegt hij tegen het AD. Greetje Groenbroek, moeder van de omgekomen Henny Hoving, zegt nu zelf naar de rechter te stappen om vervolging af te dwingen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.