Moeder omgekomen Maliganger: 'Ik zie dit als de volgende doofpotaffaire'

ANP-346655767
De uitvaart van Henry Hoving (29) uit Winschoten, juli 2016 © Huisman Media
De minister trad af, de hoogste commandant stapte op en de Onderzoeksraad voor Veiligheid concludeerde dat Defensie ernstig tekortschoot. Toch ziet het Openbaar Ministerie (OM) geen mogelijkheid tot strafvervolging in de zaak van de twee omgekomen Maligangers Henry Hoving en Kevin Roggeveld. Nabestaanden zijn boos en verbijsterd.
De twee militairen maakten deel uit van het 13e Infanterie Bataljon van de Luchtmobiele Brigade. Ze waren gelegerd op de Johan Willem Friso Kazerne in Assen.
Greetje Groenbroek uit Winschoten, de moeder van Henry Hoving, ziet de bui al hangen als zij en de andere nabestaanden van de twee omgekomen militairen een uitnodiging krijgen voor een gesprek bij het Hof in Arnhem. "Als ze hadden besloten wel te gaan vervolgen, dan hadden ze het bij een dienstmededeling kunnen laten. Het gesprek vond vorige week woensdag plaats en verliep koel en zakelijk. Na iets meer dan een uur stonden we weer buiten", vertelt ze aan RTV Noord.

Ondeugdelijke munitie

Tijdens dat onderhoud krijgen de nabestaanden te horen waarom het OM geen kans ziet individuele verdachten aan te wijzen voor het fatale mortierongeluk in Mali, op 6 juli 2016. Dat ongeluk gebeurt tijdens een oefening, als een mortiergranaat explodeert in de lanceerbuis. Hoving en Roggeveld komen daarbij om het leven, een derde militair raakt zwaargewond.
Uit onderzoek blijkt later dat de mortiergranaat deel uitmaakte van een partij ondeugdelijke munitie. Maar volgens het OM kan niet worden achterhaald wat er precies is misgegaan. "De oorzaak van het vroegtijdig ontploffen van de mortiergranaat is niet onomstotelijk vast komen te staan. Daarom kan ook niet worden vastgesteld of het ongeval het gevolg is van het handelen of nalaten van een of meerdere personen."
Er zitten heel wat rotte appels bij Defensie.
Greetje Groenbroek - moeder omgekomen Maliganger Henry Hoving

'Druk op de knop'

En juist dat zit de nabestaanden dwars, zegt Groenbroek. "Iemand heeft met een druk op de knop die onbruikbare munitie bruikbaar verklaard. Kijk, dat heeft de minister niet gedaan, maar een ambtenaar wel. Alleen die al moet worden vervolgd. Maar er zijn veel meer, het is een hele keten. Er zitten heel wat rotte appels bij Defensie. Ik zie het als de volgende doofpotaffaire, net als het toeslagenschandaal bij de Belastingdienst."
De dood van de twee Asser militairen uit Groningen leidde tot het aftreden van minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert en Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp. Daarnaast hebben de nabestaanden een schadevergoeding gekregen. Is het niet verstandiger nu het boek te sluiten? Geen sprake van, zegt Groenbroek beslist. "Wij kunnen pas verder met ons leven, als de schuldigen zijn gestraft."

Artikel 12-procedure

Om het OM te dwingen een strafzaak in te stellen, zijn de nabestaanden van Hoving en Roggeveld van plan een zogeheten artikel 12-procedure te beginnen. Dat houdt in dat ze bij het gerechtshof een klacht indienen. Het hof kan dan besluiten het OM op te dragen de zaak ter heropenen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.