Na ruim twee jaar weer strenge vorst gemeten

Voor het eerst in ruim twee jaar tijd is er weer strenge vorst in Nederland. In Hoogeveen daalde temperatuur rond middernacht naar afgerond -11 graden.

Je spreekt van strenge vorst als de minimumtemperatuur lager dan -10 graden is. "Ik dacht dat het op -9 graden zou uitkomen, maar er was een spontane opklaring waardoor de temperatuur verder zakte", zegt RTV Drenthe-weerman Roland van der Zwaag.

Volgens de weerman kunnen we de komende nachten soortgelijke temperaturen verwachten. Daarmee wordt de kans op een zogeheten koudegolf aanzienlijk. Het KNMI spreekt van een koudegolf wanneer de maximumtemperatuur minstens vijf aaneengesloten dagen lager is dan 0 graden. Bovendien moet de minimumtemperatuur op minstens drie dagen lager dan -10 graden zijn. De komende nachten gaat het zo'n 9 tot 12 graden vriezen.

Overigens wordt er officieel pas van een koudegolf gesproken wanneer die temperaturen worden gemeten in De Bilt. De laatste officiële koudegolf was in 2012.

De zon komt eraan

Vandaag komen de temperaturen ook niet boven het vriespunt uit, zegt Van der Zwaag. "Het wordt vandaag maximaal -2 of -3 graden", verwacht Van der Zwaag. "De temperatuur zal niet veel meer stijgen. Gelukkig staat er geen keiharde wind meer. Verder trekken er wolkenvelden over en is er hier en daar een verdwaalde sneeuwbui mogelijk."

De zon laat zich deze week ook vaker zien. Vanmiddag schijnt 'ie heel af en toe, maar vanaf donderdag krijgen we een stralende zon.

Meer over dit onderwerp:
winter weer Roland van der Zwaag ijs vrieskou vorst
Deel dit artikel: