Lees terug: rechtszaak Ruinerwold morgen hervat

In de rechtbank in Assen komen vandaag vier deskundigen aan het woord over hoofdverdachte Gerrit Jan van D, de vader van het boerderijgezin uit Ruinerwold. De vier deskundigen hebben allemaal meegewerkt aan onderzoek naar de geestelijke toestand van de 68-jarige Ruinerwold-vader. Van D. wordt onder meer verdacht van vrijheidsberoving van zijn kinderen.

Centraal staat de vraag of de geestelijke toestand van Van D. het toelaat dat hij wordt berecht. Volgens zijn advocaat Robert Snorn kan Van D. niet worden berecht vanwege de gevolgen van een hersenbloeding die hij vier jaar geleden kreeg. Communiceren met Van D. is moeilijk en tijdens gesprekken begrijpt hij veel dingen niet, zegt Snorn. De officieren van justitie vinden die conclusie te vroeg en willen eerst nog de vier deskundigen horen.

De drie rechters die over de zaak moeten oordelen hebben Van D. vorige maand twee keer bezocht. Zij wilden zelf ook een indruk krijgen van de toestand van de man. Begin maart hakt de rechtbank hierover de knoop door.

Deel dit artikel: