As Geessienmu glunnig an de himmel staot....

Bloeiend gras en paardenbloem
Geessienmu hef het ooriezer aordig oppoetst © RTV Drenthe / Kim Stellingwerf
As Geessienmu glunnig an de himmel staot.... Dat hoorde een trouwe luisteraar uit Norg haar oma vroeger vaak zeggen.
Maar wie of wat is Geessienmu? Zoek het uit! ging op zoek!
En waar beter te beginnen dan bij het Huus van de Taol. Is Geessienmu eigenlijk wel een Drents woord? Arja Olthof: "Het woord Geessienmu is zeker Drents en betekent 'tante Gees(je)'."

Tante Geesje

"Het woord meui, mu, of mui is wel een erg verouderde vorm, die al in het begin van de 20e eeuw verdrongen werd door het Franse 'tante'. Meui, mu of mui werd vaak achteraan de naam van de persoon geplakt, zodat er een soort koosnaam ontstond", weet Olthof.
"De uitdrukking die de vraagsteller aanhaalt betekent 'als de zon aan de hemel staat te branden', glunnig is gloeiend heet. De uitdrukking kwam ook in andere samenstellingen voor, bijvoorbeeld 'Geessienmu hef het ooriezer weer op' of 'Geessienmu hef het ooriezer aordig oppoetst' om aan te geven dat de zon behoorlijk fel schijnt."

Maar wie of wat is tante Geesje dan?

"Met 'meui Gees' of Geessienmu wordt de zon bedoeld", besluit Olthof. Waarom de zon Tante Geesje wordt genoemd, dat blijft onduidelijk. Ook het Woordenboek van de Drentse Dialecten vermeldt 'Gees' met als betekenis 'zon'.
Maar waar dat dan vandaan komt... Wie het weet, mag het zeggen!

Zoek het uit!

Heb jij zelf ook een vraag? Stuur deze dan hieronder in, dan gaan wij op zoek naar het antwoord!

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.