Inwoners Hoogeveen kiezen nieuwe naam voor Burgemeester Tjalmapark

Burgemeester Tjalmapark
Jarenlang vond Hoogeveen Culinair plaats in het Burgemeester Tjalmapark achter het gemeentehuis © RTV Drenthe/Kim Stellingwerf
Hoe gaat het Burgemeester Tjalmapark achter het gemeentehuis in Hoogeveen heten? De gemeente is op zoek naar een nieuwe naam, inwoners mogen ideeën insturen. Uiteindelijk komt er een verkiezing.
De straatnaamcommissie van de gemeente vraagt inwoners om mee te denken over een nieuwe naam, nu het park van naam gaat veranderen. De naam moet makkelijk uit te spreken zijn en mag nog niet eerder zijn gebruikt in de gemeente. Als het park vernoemd wordt naar een persoon, moet diegene van onbesproken gedrag zijn. Er wordt eerst onderzoek uitgevoerd naar zijn of haar reputatie.
Personen komen alleen in aanmerking voor vernoeming als ze tien of meer jaar geleden overleden zijn. Voor leden van het koningshuis geldt een uitzondering.

Jetze Tjalma

Burgemeester Jetze Tjalma werd in september zijn ereburgerschap van Hoogeveen ontnomen, omdat uit onderzoek bleek dat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog niet zo zuiver op de graat was als na de oorlog werd verondersteld. Hij beschermde joodse inwoners niet genoeg en deed in de opsporing zelfs meer dan de bezetter vroeg. De gemeenteraad besloot daarom ook dat er een nieuwe naam moest komen voor het naar Tjalma vernoemde park.
Inwoners met naamsuggesties voor het park, kunnen zich tot en met het eind van februari melden met ideeën. De straatnaamcommissie maakt vervolgens een selectie en laat inwoners de naam kiezen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.