Rechtbank: 'Advocaat mag verhaal kinderen Gerrit Jan van D. nog niet vertellen'

Advocaat Corinne Jeekel, die de oudste vier kinderen van Ruinerwold-vader Gerrit Jan van D. bijstaat, mag hun verhaal volgende week nog niet in de rechtszaal vertellen. Dat heeft de rechtbank in Assen besloten.

Jeekel benadrukte gisteren dat ze de vier slachtoffers een stem wil geven voor het geval de rechtbank begin maart besluit dat het proces tegen Van D. stopt. De 68-jarige man heeft zwaar hersenletsel overgehouden aan een beroerte en is daarom volgens deskundigen niet in staat om berecht te worden.

Als de rechtbank dat advies volgende maand overneemt, is er voor de vier kinderen geen kans meer om te zeggen wat zij hebben meegemaakt en hoe zij tegen de rechtszaak aankeken, vertelde Jeekel gisteren tijdens een tussentijdse zitting. Zij vindt dat hun verhaal betrokken moet worden bij het uiteindelijke besluit van de rechtbank.

Rechtbank maakt geen uitzondering

Normaal gesproken krijgen slachtoffers en hun advocaat pas veel later tijdens de inhoudelijke behandeling van een strafzaak de kans hun verhaal te doen en bijvoorbeeld ook te vragen om een schadevergoeding. Nu de zaak tegen Van D. mogelijk helemaal niet behandeld wordt, vroeg Jeekel de rechtbank een uitzondering te maken.

"Hoewel de rechtbank begrip heeft voor de wens van de kinderen om hun stem te laten horen, is er in deze fase van het proces, waarin het gaat om de vraag of de verdachte vervolgd kan worden, geen plaats voor het uitoefenen van het spreekrecht", vertelde rechtbankvoorzitter Elly Läkamp vanmiddag. De wet biedt er volgens de rechtbank geen ruimte voor.

Volgende week verder

Volgende week komen dus alleen de officieren van justitie en de advocaten van Van D. aan het woord om te zeggen of zij vinden dat de strafzaak nog door kan gaan. Uit onderzoek van de deskundigen is gebleken dat hij nauwelijks nog kan praten en veel dingen niet begrijpt.

Van D. wordt onder meer verdacht van jarenlange vrijheidsberoving van zijn negen kinderen in Meppel. Hasselt en Zwartsluis en later van de jongste zes op een boerderij in Ruinerwold. De kinderen hadden geen contact met de buitenwereld en Van D. predikte thuis zijn eigen geloof, waarbij hij zichzelf zag als aartsvader. De oudste kinderen zijn het gezin voor de verhuizing naar Ruinerwold in 2010 ontvlucht. De jongste vijf staan nog altijd achter hun vader.

Lees ook:

Deel dit artikel: