Kabinet staat NK marathon op natuurijs niet toe

Het kabinet geeft geen toestemming voor het organiseren van een NK marathon op natuurijs. De overheid is na overleg met het Veiligheidsberaad tot de conclusie gekomen dat het vanwege de druk op de zorg en de politie nu niet mogelijk is om een dergelijk evenement te organiseren. Schaatsbond KNSB had eerder in de week een plan van aanpak ingediend.

"We zijn gezamenlijk tot de conclusie gekomen dat het helaas vanwege de druk op de zorg en politie en handhaving nu niet mogelijk is coronaproof afgebakend buiten een wedstrijd te organiseren", aldus het ministerie van VWS. "Dat is voor iedereen een teleurstelling, voor de KNSB, de marathonschaatsers, voor het publiek, maar ook voor de burgemeesters en het kabinet. Iedereen had graag gezien dat er, nu het eindelijk weer eens goed vriest, een schaatswedstrijd op natuurijs georganiseerd had kunnen worden. Ontzettend jammer."

'Heel bittere pil'

De beslissing komt hard aan bij de KNSB. "Dit is een heel bittere pil, een enorm zware teleurstelling", reageert technisch directeur Remy de Wit. "Er lag een unieke kans om in deze vorstperiode een heroïsche wedstrijd te organiseren. We hebben daar met een grote groep mensen enorm hard aan gewerkt. Wij stonden klaar, het wachten was slechts op groen licht vanuit Den Haag."

De KNSB betreurt het vooral voor het marathonpeloton. Zo'n 150 marathonschaatsers hadden vandaag een coronatest ondergaan met het oog op een mogelijk Nederlands kampioenschap op natuurijs. De Wit: "Deze groep topsporters heeft dit seizoen al zo veel sportieve teleurstellingen moeten verwerken. Het leek erop dat deze schaatswinter voor hen toch nog wat glans kon krijgen. Helaas heeft het niet zo mogen zijn."

Deel dit artikel: