Zoektocht naar nieuwe burgemeester Coevorden gestart

De gemeente Coevorden peilt vanaf vandaag de mening van haar inwoners over de nieuwe burgemeester, die vanaf 1 oktober de scepter zal zwaaien. De huidige burgervader, Bert Bouwmeester, ziet af van een vierde termijn en dus start de zoektocht naar zijn opvolger met een vragenlijst.

In het aanstellen van een burgemeester zit vaak veel tijd. Daarom start de gemeente vroegtijdig met het schetsen van een profiel. Daar komen de vingers van de inwoners in de pap. Zij mogen meedenken. Samen met de vertrouwenscommissie, die bestaat uit de fractievoorzitters van de gemeenteraad en een wethouder, wordt gekeken wie het beste bij de gemeente Coevorden past.

In aanwezigheid van Jetta Klijnsma, commissaris van de Koning in Drenthe, wordt de profielschets vastgesteld in de gemeenteraad, waarna de vacature officieel wordt opengesteld. Klijnsma selecteert benoembare kandidaten en bespreekt dit met de vertrouwenscommissie, waarna laatstgenoemde de sollicitatiegesprekken met de kandidaten voert.

Wat volgt is een aanbeveling die via de commissaris van de Koning naar de minister gaat. Daar volgt nog een gesprek en een screening. Passeert de kandidaat ook dat station, dan wordt hij voorgedragen bij de Koning. Die benoemt de burgemeester, waarna de opvolger van Bouwmeester door Klijnsma wordt beëdigd in de gemeente Coevorden.

Lees ook:

Deel dit artikel: