Einde aan code rood in Drenthe

In de hele provincie was het vanochtend op veel plekken verraderlijk glad. Het KNMI heeft inmiddels code rood ook voor de provincie Drenthe ingetrokken.

Doordat het vanochtend regende en de grond nog bevroren was, ontstond er op veel plekken ijzel. In het westen van het land gold vanaf 3.00 uur vannacht al code rood, in Midden-Nederland werd het twee uur later van kracht en in Oost- en Noord-Nederland gold het weeralarm vanaf 7.00 uur.

Vooral lokale wegen, fiets- en voetpaden slecht

Het KNMI waarschuwde voor grote risico's voor weggebruikers en adviseerde thuis te blijven als reizen niet strikt noodzakelijk was. "We hebben op dit moment wel de indruk dat, door diverse strooiacties van Rijkswaterstaat, het snelwegennetwerk er goed bij ligt en dat de gladheid met name voorkomt op lokale wegen en zeker ook op stoepen en fietspaden", zegt Kees Quax van de ANWB.

"Ik kan me voorstellen dat veel mensen vanochtend vooral problemen hebben om van hun woonwijk op de wat grotere wegen terecht te komen", vervolgt Quax. "Dat is soms avontuurlijk, maar als je dan eenmaal op een wat grotere weg bent, een provinciale weg of een snelweg, dan is het leed vaak al geleden."

Scholen en teststraten dicht

Vanwege het weeralarm zijn alle basisscholen in Drenthe vandaag opnieuw een dag gesloten. Dat geldt ook voor de noodopvang voor kinderen. Ook zijn de vijf coronateststraten en de vaccinatiestraat van de GGD in onze provincie vandaag de hele dag dicht.

Abonnees van Dagblad van het Noorden en landelijke dagbladen kunnen hun krant vandaag later in de bus krijgen vanwege de gladheid. Bezorgers hoeven pas op pad te gaan als de situatie veilig is, meldt DvhN.

Rechtszaken in het Noorden uitgesteld

Rechtszaken in Drenthe, Groningen en Friesland gingen vanochtend niet door, laat de Rechtbank Noord-Nederland op haar website weten. Alleen zaken die niet uitgesteld kunnen worden, zoals zittingen waarbij het draait om de verlenging van het voorarrest van een verdachte, zijn door gegaan. Zaken die voor de middag gepland staan, gaan volgens de rechtbank wel door.

Op de weg waren er weinig ongelukken door de gladheid.

Schaatspret

De gladde wegen zorgden ook voor vrolijke plaatjes. Ruben en Julian hebben vandaag toch nog de schaatsen aangetrokken, maar niet om te schaatsen op natuurijs, maar op straat:

En na alle drukte op het ijs afgelopen weekend, schaatste Helga Geerts vanochtend alleen op de Baggelhuizerplas nog zo'n 5 kilometer. Voor de veiligheid was er iemand met haar mee, maar het ging allemaal goed, zoals hieronder op de foto te zien is.

Voor de laatste keer de afgelopen dagen schaatsen op de Baggelhuizerplas (Rechten: Reina Janssen)

Meer over dit onderwerp:
KNMI gladheid ijzel winterweer code rood weeralarm
Deel dit artikel: