Stelling: Houtkachels zouden verboden moeten worden

210216_houtkachel
Iemand drinkt een kop thee voor de houtkachel © ANP
Door een nieuwe rekenmethode van het RIVM blijkt dat houtstook de oorzaak is van 23 procent van de uitstoot van fijnstof in Nederland. Eerder werd van 'slechts' 10 procent uitgegaan.
De Stichting Houtstookvrij zegt tegen Trouw blij te zijn met de nieuwe RIVM-cijfers. De 'slechte beurt' van houtstook bewijst volgens haar het belang om woonwijken houtstookvrij te maken. Er zijn ongeveer een miljoen houtkachels en -haarden in Nederland, op basis van ongeveer 7,8 miljoen huishoudens in Nederland.

Nieuwe normen

Sinds 1 januari 2020 mogen alleen nog maar kachels worden verkocht die aan nieuwe normen voldoen. Zo mogen ze nog maar 40 milligram fijnstof per kubieke meter uitstoten. Volgens het RIVM kan met rookreinigers ook de fijnstofuitstoot uit houtstook worden teruggedrongen.
Wat vind jij? Zouden houtkachels verboden moeten worden nu blijkt dat ze vervuilender zijn dan aanvankelijk werd gedacht?

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.