Eigenaar kapot na diefstal siereenden: 'Ik ga de kwekerij opdoeken'

Henk van de Vegt uit Ruinen is er nog steeds kapot van. In de ochtend van 11 februari, toen hij de ren van zijn kwekerij opende, zag hij dat er iets mis was. "Door de kou waren de sloten bevroren. Daarom kon ik niet alle hokken goed afsluiten. Maar toen ik die ochtend in de ren keek, zag ik direct dat tien siervogels waren verdwenen."

Vijfhonderd euro

De dieren worden vaak verhandeld aan andere landen. Onder de gestolen eenden zaten onder meer Peposaka-eenden en Witte Mandarijn-eenden. Bij elkaar hebben de dieren een waarde van tussen de vierhonderd en vijfhonderd euro. Volgens de kweker hebben de dieren in april de hoogste waarde, als ze eieren gaan leggen.

Ontzettend boos

Omdat er vaker was ingebroken, had Van der Vegt beveiligingscamera's geïnstalleerd. Maar ook die hadden door de extreme kou kuren. "De beelden ervan zijn waardeloos", vertelt de onfortuinlijke hobbykweker. "Ik ben ontzettend boos. Sommigen kunnen niet van onze spullen afblijven. Je kan toch niet de hele nacht bij die eenden liggen waken?", vervolgt hij.

De hobbyboer uit Ruinen had jarenlang een bomenkwekerij, maar besloot na zijn pensioen over te stappen op siervogels. Hij heeft er nog enkele tientallen over, waaronder goudfazanten en sierkippen . "Ik vind het mooi dat ze zo beweeglijk zijn", legt hij gepassioneerd uit. "Als de mannetjes gaan pronken en hun borst vooruit doen, is dat een prachtig gezicht."

Geen lol

Toch denkt Van der Vegt erover om de kwekerij nu te verkopen. Na de inbraak van vorige week is er weinig lol meer aan, vindt hij. "We waren het al wel van plan, maar deze diefstal heeft de doorslag gegeven. Het is mooi geweest."

De politie is met de zaak bezig, maar de kweker heeft weinig vertrouwen in een goede afloop. "Na de vorige inbraak heb ik niets meer van die vogels teruggezien."

Meer over dit onderwerp:
Ruinen Siereenden
Deel dit artikel: