Vier jaar cel geëist tegen oplichter in phishingzaak

210216_phishing
Klik nooit zomaar op een link in een sms of e-mail © RTV Drenthe
Een 22-jarige man uit Groningen moet, als het aan het Openbaar Ministerie ligt, vier jaar de cel in. Hij verstuurde nep-sms'jes waarbij hij zich voordeed als een bank of de Belastingdienst en lichtte daar meer dan vijftig mensen mee op.
Het OM wil ook dat de man ruim 54.000 euro terugbetaalt, schrijft RTV Noord.
De man wilde graag snel geld verdienen. Hij stuurde willekeurige slachtoffers de sms-berichten. De ontvangers moesten zogenaamd geld betalen via een link in het bericht.

Nepsites bouwen

Als ze op die link klikten, kwamen ze op een door de Groninger gebouwde nepsite die leek op de site van hun bank. Zo heeft hij ruim 50 mensen opgelicht, waaronder een vrouw uit Emmen. Het geld dat mensen betaalden, ging naar rekeningen van katvangers: mensen die hun rekeningnummer ervoor beschikbaar stelden, zodat de transacties niet direct naar de Groninger te herleiden waren.
De man werd in mei vorig jaar echter op heterdaad betrapt. Hij werd aangehouden bij een laptop waarop de oplichtingssoftware draaide.

'Werken'

De officier van justitie noemt de proceshouding van de man stuitend. "Hij noemt dit werken, terwijl het oplichten en profiteren van andermans geld is." Ook spreekt hij zijn afkeer uit over het gebrek aan spijt van de verdachte, die een verstandelijke beperking heeft en daarom weinig inzicht heeft in de gevolgen van zijn daden.

Eis om andere daders af te schrikken

De man moet vier jaar de cel in, zo vindt het OM. Die straf moet ook toekomstige daders afschrikken, want het aantal cybercriminelen stijgt de laatste jaren. "Dat is niet omdat de mensen die zich hiermee bezig houden slimme programmeurs zijn, maar omdat dergelijke software voor een tientje op internet te koop is", zegt hij.
De verdachte is volgens hem een grote speler geworden. Hij ronselde bankpasjes bij jongeren, die hij veel geld in het vooruitzicht stelde. Door zijn dure schoenen en merkkleding, hoewel hij geen baan of opleiding had, genoot hij status en aanzien in bepaalde groepen. "Preventie is een belangrijk doel in deze zaak"', zegt de officier van justitie.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.