Anice Das: 'Nazorg adoptiekinderen en -ouders moet meer aandacht krijgen'

Kinderen die zijn geadopteerd en hun adoptieouders zouden veel betere nazorg moeten krijgen. Dat vindt oud-topschaatser Anice Das uit Assen. Das (35) werd als acht maanden oude baby samen met haar tweelingzus geadopteerd vanuit de Indiase stad Mumbai.

Das reageerde, samen met haar moeder Ria, in het Radio Drenthe-programma Cassata op de adoptiestop die minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) bijna twee weken terug afkondigde. Aanleiding was het verschijnen van een snoeihard rapport over ernstige misstanden bij adopties uit het buitenland.

Voor adoptiestop

Beide vrouwen staan vierkant achter de adoptiestop, ondanks een petitie ertegen, die inmiddels in een week tijd meer dan 8.000 keer ondertekend is."Als er jarenlang sprake is geweest van illegale praktijken, of zelfs kinderhandel, dan is een stop niet meer dan normaal", vinden Anice Das en haar adoptiemoeder. "Er werd in veel gevallen totaal voorbij gegaan aan de biologische moeder en familie van het kind. Kinderen op illegale wijze ergens vandaan plukken is misdadig", stelt Anice Das.

Pas als aangetoond kan worden dat adopties op een goede, nette manier verlopen, dan kan de stop eraf, vinden beide vrouwen, eerder niet. "En dan moet er ook meer transparantie komen en de mogelijkheid tot dna-onderzoek."

Levensvragen

Ook moet er meer aandacht komen voor nazorg bij adoptie, vinden moeder en dochter Das. Daar heeft het in hun situatie ook aan ontbroken, zeggen ze. "Zowel de ouders die een kind afstaan, als de kinderen die naar Nederland komen en hun nieuwe ouders moeten beter begeleid worden. Op dit moment houdt het op, als een kind hier eenmaal is, maar je loopt later toch tegen bepaalde zaken aan", vertelt Anice.

Betere begeleiding daarin, is zeker nodig, vindt ze. "Het zou fijn zijn als er op een laagdrempelige manier hulp kan worden geboden. Zoals bij levensvragen als 'waar kom ik vandaan?' en dus ook bij het opsporen van familie en het financieren van een DNA-databank."

In India gezocht

Das is in 2018 met haar tweelingzus terug naar India geweest om hun biologische moeder te zoeken. Zonder succes. "We zijn bij twee kindertehuizen geweest, die in onze papieren stonden, maar in kindertehuis A zeiden ze dat we naar kindertehuis B moesten en bij dat tehuis stuurden ze ons terug naar A." Vorig jaar, toen Das was gestopt met schaatsen, wilde ze terug, maar gooide het coronavirus roet in het eten.

De Assense zegt geschrokken te zijn van het rapport over de misstanden bij de adoptieprocedures. "Natuurlijk hadden we er al wel wat over gehoord. Ook via andere geadopteerden bij wie met de papieren bleek gerommeld te zijn", vertelt ze. "Wij hebben ook wel vragen gesteld, maar er wordt vaak gezegd dat ze in India weinig informatie over de biologische ouders geven om hen te beschermen. De vraag is natuurlijk of dat ook echt klopt, of dat op die manier misstanden worden verhuld."

Belangen kind centraal

Moeder Ria sluit zich aan bij het standpunt van haar dochter over betere nazorg. "Die hebben mijn man en ik ook gemist. Bij ons kwam pas anderhalf jaar na de adoptie iemand van maatschappelijk werk langs. Daar hebben wij ons echt over verbaasd. De adoptiekinderen en -ouders zouden beter gevolgd moeten worden. Wij hadden van de ene op de andere dag twee kinderen. Het zou goed zijn om een klankbord te hebben als je tegen dingen aanloopt"

"Met de kennis van nu vind ik dat er zorgvuldiger gekeken moet worden naar de procedures. Adopties moeten niet doorgaan ten behoeve van de ouders. Het moet draaien om de belangen van het kind, het welzijn van het kind moet centraal staan."

Ervaringsdeskundige

Dochter Anice heeft pedagogiek gestudeerd en zou best als ervaringsdeskundige aan de slag willen om adoptiekinderen te ondersteunen tijdens de verschillende fasen in jeugd. "Je merkt als kind op school meteen dat je anders bent. Later word je puber, dan ga je studeren... Ik zou best als coach aan de slag willen op dat gebied", besluit ze.

Je kunt het gesprek in Cassata met moeder Ria Das en haar adoptiedochter Anice terug luisteren via uitzending gemist.

Meer over dit onderwerp:
schaatsen zorg Anice Das adoptie adoptieouders
Deel dit artikel: