'Middelbare scholen en kappers open, avondklok blijft langer'

De middelbare scholen gaan vanaf volgende week deels open, de avondklok blijft voorlopig wel van kracht. Dat is volgens ingewijden de uitkomst van gesprekken van het kabinet in het Catshuis vanmiddag.

Door de avondklok met drie weken te verlengen is het volgens het kabinet mogelijk om op andere gebieden versoepelingen toe te staan, meldt de NOS. Kappers mogen op 2 maart waarschijnlijk weer open, al zijn er wel strikte voorwaarden aan de heropening verbonden. Zo mag er alleen op afspraak geknipt worden en is triage vooraf nodig.

Zware tijd

"Dit is heel belangrijk voor ons en alle kapsalons", zegt Hendrik Wielinga van kapsalon Glamour Hair in Assen. "Het was een pittige tijd. Als de kapsalons op 2 maart weer open mogen, dan zijn we elf weken achter elkaar gesloten geweest. En daarvoor was er ook al een periode van zeven weken dat we dicht moesten. Dit is voor alle kappers een heel zware tijd. Maar we moeten nog tot dinsdag wachten tot het besluit van het kabinet echt definitief is."

Wielinga heeft drie kapsters in dienst, maar kon overleven doordat hij de afgelopen jaren een buffer heeft opgebouwd. "Ik ben altijd verstandig met de inkomsten omgesprongen en de afgelopen weken heb ik thuis elk dubbeltje omgedraaid. Gelukkig hebben we het overleefd. Maar ik weet niet of iedereen hierop was voorbereid."

Na de vorige periode dat kapsalons gedwongen moesten sluiten, kreeg Wielinga het extreem druk. Ook de komende weken denkt hij volledig vol te zitten. "Destijds kreeg ik driehonderd boekingen in drie uur tijd. Dat zal nu net zo gaan. Daarna moeten we maar hopen dat het kabinet niet opnieuw besluit om de kapsalons te sluiten."

Scholen

De komende dagen zal worden gekeken naar de manier waarop middelbare scholen op 1 maart weer open kunnen. Een optie die al langer op tafel ligt, is dat per dag slechts een aantal klassen fysiek naar school gaat. Op dinsdag valt hier een officieel besluit over. Die dag komen de betrokken bewindspersonen bij elkaar voor corona-overleg dat zal worden gevolgd door een persconferentie van premier Mark Rutte en Hugo de Jonge.

In het middelbaar beroepsonderwijs kunnen de scholieren ongeveer een dag in de week les krijgen, zeggen ingewijden. Het hoger onderwijs, het hbo en de universiteiten, blijven voorlopig dicht.

De NOS meldt ook dat er wordt nagedacht over winkelen op afspraak mogelijk maken. Versoepelingen worden na enkele weken misschien weer teruggedraaid als blijkt dat de besmettingen weer flink oplopen.

Roelof van Echten College is voorbereid

"Ik ben blij met dit besluit", zegt Albert Weishaupt, bestuurder bij het Roelof van Echten College in Hoogeveen. "Onderwijs zonder fysiek contact is geen onderwijs. Lesgeven aan kinderen via een laptop, dat kan eigenlijk niet."

Hoewel het kabinet de plannen voor het onderwijs op middelbare scholen nog moet presenteren, is de Hoogeveense middelbare school voorbereid. Weishaupt: "We houden rekening met drie scenario's. Alle kinderen mogen zonder beperkingen weer naar school, de situatie blijft zoals hij is waarbij alleen examenkandidaten naar school mogen, of het wordt onderwijs op anderhalve meter. In dat laatste geval gaan we met een segmentenrooster werken. Een derde van de leerlingen in een klas mag dan naar school komen."

Vooralsnog is het echter gissen voor de bestuurder. "We wachten de persconferentie dinsdag af. Mocht het kabinet met andere plannen komen, dan zullen we onze plannen daarop volgende week aanpassen."

Meer over dit onderwerp:
economie kapper Corona middelbaar onderwijs
Deel dit artikel: