Blijdschap over versoepeling teamsporten: 'Maar het lijkt op nattevingerwerk'

AMATEURVOETBAL - Voor trainer Nico Haak van zondaghoofdklasser vv Hoogeveen is het een opsteker dat de leeftijdsgrens voor buitensporten in teamverband is verruimd van 17 tot 27 jaar. Hij kan vanaf 3 maart bijna zijn volledige selectie weer op het veld verwelkomen.

Haak werkt bij Hoogeveen met een jonge selectie en profiteert dus flink van de versoepeling van de coronamaatregel. "Bijna iedereen in onze groep is jonger dan 27 jaar. Alleen Martijn Drent en Serkan Akbas vallen boven de leeftijdsgrens. Het is natuurlijk heel vervelend voor die twee jongens dat zij niet mee mogen doen", beseft Haak.

Risico

Hoewel de trainer dus binnenkort weer met veel van zijn spelers aan de slag kan, plaatst hij wel een kritische kanttekening bij de leeftijdsgrens. "Ik begrijp eerlijk gezegd niet hoe ze tot deze keuze zijn gekomen. Het lijkt op nattevingerwerk. Ik geloof niet dat Drent en Akbas meer risico lopen dan mijn andere spelers. Ik hoop dat iemand mij dat eens goed kan uitleggen."

Ook in sportief opzicht kleven er haken en ogen aan de leeftijdsgrens, stelt Haak. "Je zal als club maar de keuze hebben gemaakt om met een oudere selectie te gaan voetballen. Dan ben je binnen de huidige regels toch wel heel beperkt. Helemaal als we weer competitie mogen spelen. Dan neigt het toch naar competitievervalsing."

Hervatting

De KNVB verwacht vandaag bekend te kunnen maken wat er met de hoogste competities op de hoogste niveaus in het amateurvoetbal gaat gebeuren. De nationale voetbalbond liet eerder al weten dat die uiterlijk in het weekend van 10 en 11 april worden hervat, omdat spelers minimaal vier weken nodig hebben om fit te worden.

Haak hoopt vanzelfsprekend dat het scenario uitkomt. "Al zou het wel fijn zijn als we nog een of twee oefenwedstrijden kunnen spelen. De competitie ligt nu al zo lang stil, je hebt naast trainingen ook wedstrijden nodig om je controle, coördinatie en timing terug te krijgen. Anders krijgen we straks allerlei ongecontroleerde tackles. En eigenlijk kan je dat spelers dan niet kwalijk nemen."