Omwonenden willen geen autovrij Fochteloërveen

Mogen er straks nog auto's door het Fochteloërveen rijden? Als het aan Natuurmonumenten ligt, wordt de enige weg in het natuurgebied gesloten. Maar omwonenden zien dat niet zitten.

Een dezer dagen begint de amfibieëntrek. Kikkers, salamanders en andere dieren trekken dan van de ene kant van de weg naar de andere kant. Als de trek begint wordt de weg voor een paar dagen afgesloten, zodat de dieren veilig kunnen oversteken. Daarna gaat hij weer open. Maar Natuurmonumenten houdt hem liever gesloten, meldt Omrop Fryslan.

Veel dode dieren

Ieder jaar vindt deze organisatie veel dode dieren op deze klinkerweg. Dat moet anders en daarom moet de weg autovrij worden, zegt boswachter Sietske Westerhof van de natuurorganisatie. "We hebben zorgplicht en dat betekent dat we zoveel mogelijk moeten doen om ieder dier te beschermen. Dan is het natuurlijk al snel een winst van ons om geen gemotoriseerd verkeerd door zo'n prachtig gebied te laten gaan."

Daar denken inwoners van Ravenswoud, net over de grens bij Smilde en gelegen tegen het Fochteloërveen aan, anders over. Plaatselijk Belang heeft een enquête onder de inwoners gehouden. "Een klein gedeelte heeft belang bij de weg, omdat ze hem voor woon-werkverkeer gebruiken. Een iets groter gedeelte lijkt het een goed idee om de weg in bepaalde periodes af te sluiten. Maar om de weg structureel autovrij te maken, daar zijn best wel wat bezwaren tegen."

Ook dicht voor fietsers?

Het liefst wil Natuurmonumenten de weg ook sluiten voor fietsers en wandelaars tijdens de amfibieëntrek. Daar is Plaatselijk Belang Ravenswoud helemaal niet blij mee. "Dat vindt niemand goed. Uit de enquête blijkt dat 100% vindt dat de weg het hele jaar voor fietsers en wandelaars open moet blijven."

Of de weg open blijft? Natuurmonumenten gaat daarover in gesprek met de gemeente en omwonenden.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
verkeer ROEG! natuurnieuws Fochteloërveen
Deel dit artikel: