Woonlasten hardst gestegen in gemeente Westerveld

Huis Belasting Ozb Woonlasten Geld Hypotheek Afvalstoffenheffing Rioolheffing
De woonlasten stegen het hardst in de gemeente Westerveld © Hollandse Hoogte/Lex van Lieshout
De woonlasten zijn dit jaar in vrijwel alle Nederlandse gemeenten gestegen: gemiddeld zo'n vijf procent ten opzichte van vorig jaar, blijkt uit nieuwe cijfers van de Vereniging Eigen Huis. Ook in Drenthe zijn de woonlasten in alle gemeenten gestegen, met uitzondering van Midden-Drenthe.
Volgens de VEH stijgt vooral de ozb: eigenwoningbezitters betalen gemiddeld gezien dit jaar 17 euro meer aan onroerendzaakbelasting dan in 2020. Ook verhogen veel gemeenten de kosten voor het ophalen van het vuil. Volgens de VEH hebben steeds meer gemeenten financiële problemen door stijgende (Wmo-)zorgkosten, waardoor ze geen andere optie zien dan de ozb verhogen.

Woonlasten hardst gestegen in Westerveld

In de gemeente Westerveld zijn de totale woonlasten (ozb, rioolheffing en afvalstoffenheffing) het meest gestegen ten opzichte van vorig jaar, namelijk met 10,2 procent. Dat ligt vooral aan de ozb en afvalstoffenheffing. Die stegen met 38,55 euro en 34 euro respectievelijk. De rioolheffing daalde iets, met 2,82 euro.
Ook in de gemeenten Aa en Hunze, Borger-Odoorn, Coevorden en Hoogeveen stegen de woonlasten relatief meer dan in andere Drentse gemeenten.

Afvalstoffenheffing omlaag in Midden-Drenthe

De gemeente Midden-Drenthe is de enige Drentse gemeente waar de totale woonlasten juist daalden, met 2,9 procent. Dat komt omdat de afvalstoffenheffing daar daalde met 30 euro ten opzichte van vorig jaar. De rioolheffing bleef gelijk en de ozb steeg met 8,68 euro.
Op deze kaart zie je hoeveel de totale woonlasten (ozb, rioolheffing en afvalstoffenheffing) voor een meerpersoonshuishouden zijn gestegen ten opzichte van vorig jaar. Klik op de gemeente voor meer informatie. (Verhaal gaat verder onder de kaart)

Woonlasten hoogst in Coevorden

Van heel Drenthe moeten huiseigenaren in de gemeente Coevorden de hoogste woonlasten betalen, namelijk 908,16 euro. Ook in de gemeente Borger-Odoorn zijn de woonlasten relatief hoog. Daar moet 872,02 neergeteld worden voor de ozb, rioolheffing en afvalstoffenheffing.
In de gemeente Meppel zijn de woonlasten het laagst. Daar betaalt een huiseigenaar dit jaar 677,72 euro.
Op deze kaart zie je hoeveel een huiseigenaar in totaal aan woonlasten moet betalen, per gemeente. Klik op de gemeente voor meer informatie. (Verhaal gaat verder onder de kaart)
Op onderstaande kaart zie je het verschil in woonlasten (procentueel) tussen dit jaar en vorig jaar voor elke Nederlandse gemeente. Klik op de gemeente voor meer informatie. In het dropdownmenu kun je kiezen voor 'totale woonlasten ( )'.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.