Bewoners Colonnade in Assen strontzat van duivenoverlast

Poepflauw, strontzat of schijtziek: het maakt bewoners van de Colonnade aan de Citadel in Assen niet uit hoe het genoemd wordt. Als het de gemeente maar duidelijk is dat ze de duivenoverlast bij hun appartementencomplex meer dan beu zijn.

Bewoonster Tineke Pomp schreef namens een groepje bewoners het college van B en W en de gemeenteraad van Assen een brandbrief. Er moet eindelijk eens ingegrepen worden. En ze willen voor 1 maart antwoord, maandag dus.

De afgelopen jaren zochten ze regelmatig contact met een ambtenaar van de gemeente over alle overlast die de duiven veroorzaken. "Maar al die tijd gebeurt er niks", aldus een boze Pomp. "Ook de winkeliers klagen er al tijden over. De duivenpopulatie neemt steeds verder toe. Het vliegt hier af en aan, stoelen en tafels op onze balkons zitten helemaal onder de stront, ze nestelen hier en leggen eieren. En als je ze wegjaagt, zitten ze er even later zo weer."

(verhaal gaat verder onder de foto)

IJzeren pinnen op de kozijnen moeten de duiven weghouden (Rechten: Tineke Pomp)

IJzeren pennen en gaas

Pomp's balkon lijkt een onneembare vesting. Het is gewapend met ijzeren pinnen op de reling. En er is gaas overheen gespannen, om te voorkomen dat de duiven op haar stoelen gaan zitten. "En nog trekken de brutale duiven zich er weinig van aan. Als ik niet oppas, en het gaas wat slapjes wordt, gaan ze toch op de stoelleuning zitten. Alles zit hier onder de duivenpoep."

Ze baalt ervan dat er vanuit de gemeente weinig initiatief wordt genomen om het probleem aan te pakken. "Ik ben hier twee en een half jaar geleden komen wonen. Ik was meteen verliefd op het appartement. Ik zag toen wel dat het buiten onder de duivenstront zat. Ik heb hier alles eerst schoon laten maken door een bedrijf, maar je kunt wel bezig blijven."

Ook de ventilatieschacht van het gebouw is volgens Pomp vanaf het dak naar beneden helemaal onder gescheten. Bewoonster Margreet is vanmiddag druk in de weer met een bezem, en roept herhaaldelijk kssst kssst om de lastposten van haar balkon te verjagen. "Maar het is maar even en ze zijn zo weer terug. Zonde, alles wordt hier vies", moppert ze.

(verhaal gaat verder onder de foto)

Ook nepkraaien op de balkonreling blijken niet te helpen om de duiven van de Colonnade te verjagen (Rechten: RTV Drenthe / Margriet Benak)

Een andere bewoner van de Colonnade dacht slim te zijn, door een paar nepkraaien op de reling van zijn balkon te plaatsen. Bedoeld als afschrikmiddel. "Maar ach, daar stinken ze helaas ook niet in. Ze gaan er gewoon naast zitten", zegt Pomp. Sommige bewoners zitten zelfs in het donker, omdat ze de zonneschermen neerlaten om de boel schoon te houden. "Dat is toch te gek", aldus Pomp.

Duiventil

Bij het college en de gemeenteraad dringen de bewoners erop aan, om zo snel mogelijk een duiventil ergens te plaatsen. Zodat de duiven een eigen plek hebben waar ze geen overlast veroorzaken. "En er moet eindelijk eens opgetreden worden tegen het bijvoeren. Er is namelijk een vrouw die er elke dag een uitje van maakt om de beesten op het Koopmansplein te voeren. Dat moet stoppen. Het trekt alleen maar meer duiven aan", foetert Pomp.

Ze heeft al meegemaakt dat haar balkon als broedplaats diende voor jonge duifjes. "Duiven maken heel slordig een nest, gooien een paar takjes neer en leggen dan een ei. Als je niet goed oppast heb je zo een paar van die duivenjongen op je balkon. Dat is me ook al gebeurd en die haal ik natuurlijk niet weg. Maar ik heb al wel eens een ei weggehaald."

Duizenden euro's onkosten

Volgens de bewoners van de Colonnade zijn er ook in de binnenstad veel winkeliers die klagen over de duivenoverlast en alle stront die ze op winkelpanden achterlaten. "De directie van warenhuis Vanderveen is al jaren bezig met de gemeente tot een oplossing te komen. Het kost winkeliers jaarlijks duizenden euro's om de duivenpoep van de pui af te krijgen. Hoe lang moet dit nog doorgaan?", vraagt Pomp zich af.

Warenhuis Vanderveen aan het Koopmansplein en andere ondernemers in het centrum kaartten jaren geleden de duivenoverlast in het stadscentrum ook al eens aan bij de gemeente. Maar zonder resultaat. "Ze schijten nog altijd alles eronder. We hebben hier veel glas en dat moet regelmatig schoongemaakt worden, vanwege alle duivenpoep", zegt directielid Jelle Vanderveen. "We hebben zelfs al houten delen van pas nieuwe dakgoten moeten vervangen, omdat de poep helemaal erin gevreten was."

RTV Drenthe maakte in 2014 ook al een reportage over de hinder die duiven in het stadscentrum veroorzaken. (verhaal gaat verder onder de video)

Asser ondernemers zijn duiven en overlast zat

Populatie verder gegroeid

Maar volgens Vanderveen is sinds die tijd de populatie stadsduiven alleen maar verder gegroeid. En daarmee ook de overlast. "Ons glazen dak moet om de drie tot vier maanden grondig gereinigd worden, daar moet ik speciaal een hoogwerker voor inhuren. M'n neef Nico, die ook in de directie zit, is gek op duiven. Ze horen bij een stad, zegt hij. Ik vind ze ook leuk, maar tot op zekere hoogte."

'Er moet een rem op'

En dat stadium is voor Jelle Vanderveen al lang voorbij. "Ze worden nog altijd gevoerd op het Koopmansplein en de afgelopen jaren is het aantal volgens mij wel verdriedubbeld. Een paar honderd duiven is nog wel te doen. Maar het zijn er onderhand wel zo'n duizend, daar moet een rem op."

Volgens Jelle Vanderveen is jaren geleden een grote duiventil ook al genoemd als dé oplossing om overlast in te dammen. "Ze wilden die bij ons op het dak neerzetten. Alleen kan dat niet, het ligt vol met zonnepanelen." Of misschien dan het dak van het stadhuis een mooi alternatief is? "Prima optie", besluit Vanderveen.

Nog geen plek duivenverblijf

De gemeente laat weten dat de duivenoverlast 'haar aandacht heeft'. Maar dat een oplossing nog niet in zicht is. "Een duivenverblijf op het dak van warenhuis Vanderveen bleek helaas niet mogelijk. Er is toen gezocht naar een andere locatie rond het Koopmansplein. Die is niet gevonden", reageert de gemeente.

Een alternatieve locatie voor een duiventil blijkt lastig te vinden. "Zo'n plek moet goed toegankelijk zijn voor vrijwilligers. Die moeten door een pand naar een dak kunnen, om bij de duiven te kunnen komen en ze daar te voeren", stelt de gemeente.

Voerverbod in onderzoek

Ook een voerverbod komt er nog niet voor de vrouw die dagelijks op het Koopmansplein de beesten graan geeft. Wethouder Bob Bergsma wil eerst alle voor- en nadelen in beeld hebben van een voerverbod voor de duiven. "Wat is de noodzaak van zo'n voerverbod en wat zijn de effecten ervan? Dat onderzoek loopt. Zodra we uitkomsten hebben, kunnen we meer duidelijkheid geven."

Pas als er een alternatief duivenverblijf komt, waar ook gevoerd moet worden, kan het voeren van de duiven op het Koopmansplein stoppen, zegt de gemeente. "Met de vrouw is destijds afgesproken dat zij stopt met voeren, zodra er een alternatieve locatie voor de duiven is gevonden."

Deel dit artikel: