Schaapskudde krijgt flink wat kraamvisite na onverwachte babyboom

De onverwachte babyboom in de Balloër schaapskudde heeft afgelopen week voor flink wat kraamvisite gezorgd. Uit heel het land kwamen mensen de lammetjes bewonderen.

"Het was druk. Heel druk", blikt herder Marianne Duinkerken terug op afgelopen week. "Ze kwamen overal vandaan, uit Rotterdam bijvoorbeeld." De toestroom was voor even leuk, maar zorgde ook voor onrust. "Van mij hoeft het niet druk te zijn."

Ongelukje

De schaapskudde van Balloo breidde afgelopen maand flink uit: er kwamen twintig ongeplande lammetjes ter wereld. Een rammetje dat vorig jaar nog bij zijn moeder mocht blijven om te kunnen drinken, bleek volwassener dan de schaapsherder had ingeschat. Hij dekte een aantal ooien, buiten het fokprogramma om. Afgelopen week kwamen er geen nieuwe verrassingen bij. "Het is gelukkig bij twintig gebleven", zegt Duinkerken.

Het verhaal dat RTV Drenthe maandagochtend naar buiten bracht, werd opgepikt door verschillende landelijke media. De combinatie van vakantie, aangenaam weer en schattige lammetjes was dagelijks voor tientallen nieuwsgierigen reden om naar Balloo te rijden.

Stress in kudde

Volgens de herder waren mensen toe aan wat vrolijkheid. "Wat iedereen zei: 'Eindelijk een leuk bericht in deze tijd.' Er was veel plezier en blijheid." De dagjesmensen zorgden wel voor wat stress in de kudde. "Mensen lopen meteen op de kudde af, dat zorgt wel voor onrust. Vooral kinderen denken er niet bij na", zegt de herder. "En ik heb af en toe moeten roepen dat mensen op de paden moeten blijven."

Nu de vakantie voorbij is, hoopt Duinkerken dat de rust wat terugkeert. Dan kan de kudde toewerken naar de volgende geboortegolf, een geplande dit keer, in april.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
Balloo herder schaapskudde lammetjes
Deel dit artikel: