Oud-burgemeester Bé Jansema van Coevorden overleden

Oud-burgemeester Bé Jansema van Coevorden is op 14 februari plotseling overleden in Maspalomas op Gran Canaria. De uitvaart was afgelopen woensdag in besloten kring. Jansema is 78 jaar geworden.

Jansema was de eerste burgemeester van de nieuwe gemeente Coevorden die ontstond na de gemeentelijke herindeling in Drenthe. Vestingstad Coevorden werd toen samengevoegd met de vier plattelandsgemeenten Dalen, Oosterhesselen Sleen en Zweeloo. Bé Jansema werd er per 1 januari 1998 tot burgemeester benoemd.

Drenthe ging vanaf die dag officieel terug van 34 naar 12 gemeenten. De VVD'er Jansema was één van de nieuwkomers onder de Drentse burgemeesters. Hij kwam destijds samen met Cees Bijl (PvdA) over vanuit Friesland. Jansema was toen ruim acht jaar burgemeester van Harlingen geweest. Bijl, die in Leeuwarderadeel burgemeester was, werd benoemd in Meppel.

Jansema was maar één bestuursperiode burgemeester van Coevorden. Om persoonlijke redenen wilde hij met ingang van 1 januari 2004 niet worden herbenoemd. Na de VVD'er werd Bert Bouwmeester (D66) als burgemeester benoemd in de gemeente Coevorden. Die heeft vorige maand bekend gemaakt per 1 oktober te vertrekken. Hij heeft er dan drie termijnen opzitten.

Meer over dit onderwerp:
gemeente Coevorden overleden Bé Jansema
Deel dit artikel: