XXL-transport van Teijin Aramid over N381 tussen Drachten en Emmen

Als je vandaag op de N381 tussen Drachten en Emmen rijdt, kun je hem voorbij zien komen: een industriële tank in twee delen van zes meter hoog en met een doorsnee van bijna tien meter. Het gevaarte is bestemd voor de productielocatie van Teijin Aramid in Emmen, maar om de tank daar te krijgen moet wel het een en ander gebeuren.

De tocht begon in Hengelo, waar het onderdeel op een schip was geladen. Het schip voer daarna naar Drachten. Daar werd de tank overgezet op een trailer, die vervolgens naar Emmen rijdt. Ergens tussen 16.30 uur en 18.30 uur moet de tank dan op plaats van bestemming zijn.

Het transport wordt begeleid, om te voorkomen dat het verkeer er veel hinder van ondervindt.

Productiecapaciteit vergroten

Het van oorsprong Japanse bedrijf laat weten dat de tank van zeshonderd kubieke meter bedoeld is om de productiecapaciteit met 25 procent te verhogen. Vanaf 2022 zou Teijin Aramid met die capaciteit kunnen gaan draaien. Het bedrijf ziet de vraag naar lichtgewicht, sterke en slijtvaste vezels, na een dip aan het begin van de coronacrisis, weer toenemen. De vezels, ook wel aramides genoemd, worden onder meer gebruikt voor kogelvrije vesten.

Deel dit artikel: