Eis: drie jaar cel voor lozing drugsafval bij boerderij Zuidwolde

210301_drugsafval_zuidwolde
Een agent zet het terrein in Zuidwolde af waar het drugsafval werd gevonden © Noordernieuws
Voor het lozen van een flinke hoeveelheid drugsafval op het terrein van een boerderij aan de Drogterweg in Zuidwolde heeft het Openbaar Ministerie (OM) tegen een 54-jarige man uit Hoogeveen en een 52-jarige medeverdachte uit Zuidwolde een celstraf van drie jaar geëist.
De dumping werd op 17 oktober 2018 tijdens een ontruiming ontdekt. Een deurwaarder kwam met agenten aan de deur van de 54-jarige verdachte. Hij was al een bekende van justitie en daarom kwamen de agenten uit voorzorg mee. Die vertrokken toen de deurwaarder zonder problemen binnen mocht komen. Ook de verhuizers stapten binnen.

Muur van dampen

"Alsof je tegen een muur van verschillende dampen sloeg", zei de deurwaarder toen hij het pand inspecteerde. Hij zag verschillende bruine plekken op het gras waar nevel van af kwam. Ook stond een aantal berkenbomen in een stinkende drab. Het stonk naar rotte eieren en zwavel. Enkele verhuizers herkenden de geur van zoutzuur, omdat zij eerder met dit goedje hadden gewerkt.
De deurwaarder en de verhuizers werden misselijk en kregen ademhalingsproblemen en pijnlijke ogen. De politie werd gebeld en het terrein ging op slot. De brandweer en de Landelijke Faciliteit Ontmanteling werden ingeschakeld voor ontruiming en onderzoek. In de schuur lagen nog gasbranders, een pillenapparaat en slangen, maar ook vervuilde lege vaten. Er werden verschillende stoffen gevonden die gebruikt worden voor het maken van synthetische drugs.

Snel wegwerken

De onderzoekers concludeerden dat in de schuur een amfetaminelaboratorium moest hebben gezeten om speed te maken, waarna dat lab in allerijl is ontmanteld en weggewerkt. "Een ontruiming wordt altijd aangekondigd. De mannen moesten daardoor van het zware chemische afval af. Het boeide hen niet wat daarvan de gevolgen waren", zei de officier van justitie. Ze haalde het bewijs van de samenwerking tussen de mannen uit de telefoongegevens en de facturen van huur op naam van de 52-jarige medeverdachte.
De officier wees op de grote gezondheidsrisico's van synthetische drugs en de milieuschade die door productie en dumping van drugs(afval) wordt veroorzaakt. De sanering van het perceel in Zuidwolde kostte volgens de officier ruim 250.000 euro. Een deel is betaald is door de eigenaar en een deel komt voor rekening van de maatschappij. De officier vond een celstraf van vier jaar passend, maar hield rekening met het tijdsverloop. Beide mannen hebben een flink strafblad.

Vrijspraak

De 54-jarige Hoogevener kreeg in juli 2019 nog een celstraf van 33 maanden waarvan zes maanden voorwaardelijk opgelegd, omdat hij als 'jurist' ondernemers van noodlijdende bedrijven 'te hulp schoot' en uit geldelijk gewin vervolgens faillissementsfraude pleegde. Alleen de Hoogevener verscheen op zitting. De advocaten vroegen de rechtbank beide mannen vrij te spreken vanwege te weinig wettig bewijs.
De rechtbank doet 15 maart uitspraak.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.