Aa en Hunze: vier zorginstellingen zijn niet legaal bezig

Vier zorginstellingen missen volgens de gemeente Aa en Hunze missen de juiste papieren om hun zorg te mogen verlenen. De gemeente nam 44 zorgboerderijen en -huizen onder de loep en kwam tot de conclusie dat niet alle instellingen legaal bezig zijn.

De instellingen die volgens de gemeente nu niet aan de vergunningsplicht voldoen zijn Stichting Altijd Zorg en Phusis in Rolde, gezinshuis Ezri in Nieuwediep en Ipsumzorg in Deurze.

Dwangsommen

Het verhaal van Stichting Altijd Zorg en Phusis op 't Ruige Veld in Rolde is bekend voor de gemeente. Op 't Ruige Veld wordt 24-uurszorg verleend en dat mag ook volgens het bestemmingsplan, alleen moeten de bewoners wel een medische indicatie hebben. De cliënten van Altijd Zorg hadden dat niet en inmiddels heeft de stichting meerdere dwangsommen aan de broek hangen. De laatste cliënten zijn in november vorig jaar vertrokken en de stichting is gestopt met het aanbieden van zorg op 't Ruige Veld.

Phusis heeft wel een vergunning en verleent nog altijd 24-uurszorg aan mensen mét een medische indicatie, maar er is met de gemeente een meningsverschil over het bestemmingsplan. De gemeente wil dat er op die plek alleen dagbesteding plaats mag vinden en wil daarvoor het bestemmingsplan wijzigen. Werkzaamheden van Phusis vallen dan buiten de regels. De zorginstelling gebruikt volgens de gemeente nu 'gedeelten van het perceel in strijd met het voorbereidingsbesluit'.

Directeur Bart de Bruin van Phusis begrijpt niet dat de gemeente de bestemming van 't Ruige Veld wil wijzigen. De Bruin: "Er is een enorme woningnood in Nederland, vooral voor jongens en meiden die tussen wal en schip vallen. Voor tachtig van hen is er ruimte bij ons, maar de gemeente wil dat niet hebben." Volgens De Bruin heeft Phusis altijd volgens de regels gehandeld op 't Ruige Veld.

Ezri en Ipsumzorg

De andere twee instellingen die op dit moment niet aan alle regels voldoen, Ezri en Ipsumzorg, zijn na de inventarisatie naar boven gekomen. Ipsumzorg heeft volgens de gemeente niet de juiste vergunning, terwijl er wel mensen met autisme of een licht verstandelijke beperking wonen. Voor die instelling is de gemeente een legalisatieonderzoek gestart, om te kijken of Ipsumzorg ondanks het overtreden van de regels door mag gaan met het verlenen van zorg.

Het gezinshuis van Ezri, waar kinderen en jongvolwassenen wonen met een licht verstandelijke beperking, voldoet volgens de gemeente niet aan het bestemmingsplan. Dat klopt gedeeltelijk, vertelt eigenaar John Souverijn van Ezri. "Het gaat puur om het bestemmingsplan voor onze vakantie- en weekendopvang, waarmee we andere gezinshuizen zo nu en dan tijdelijk ontlasten. Door corona is dat allemaal even stilgelegd, maar we zijn zeker niet illegaal", aldus Souverijn. Aa en Hunze is inmiddels bezig om het bestemmingsplan te veranderen.

Legaliseren

VVD-raadslid Richard Heling maakte zich in het verleden al druk over illegale zorgboerderijen in Aa en Hunze. Hij reageerde tijdens de gemeenteraadsvergadering van vanavond verbaasd op de ontdekking van nog twee instellingen die geen goede vergunning hebben. "Gaan we die nu ook legaliseren?", vroeg Heling zich hardop af.

Volgens burgemeester Anno Wietze Hiemstra gaat de gemeente inderdaad kijken of er alsnog een vergunning kan komen voor beide zorginstellingen, al vindt hij dat het wel binnen het beleid moet passen.

Lees ook: