Stelling: Ik stem op een Drent

Honderdvijftig zetels zijn er te verdelen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Maar hoe belangrijk vinden we het dat daar leden uit Drenthe tussen zitten? Van de bijna 1.600 kandidaten komen 'slechts' 41 uit Drenthe.

Maar vinden we dit ook belangrijk? We gingen met het programma Drenthe Kiest de straat op en vroegen: stemt u als Drent ook op een Drent?

De afgelopen periode zaten twee Drenten in de Tweede Kamer: Erik Ziengs (VVD) en Agnes Mulder (CDA). Drenthe is daarmee iets ondervertegenwoordigd, zo vertelt professor Caspar van den Berg van de Rijksuniversiteit Groningen, die onderzoek doet naar regionale presentatie in de politiek.

"Er zitten altijd wel Drenten in de Kamer. Maar als je kijkt naar het langetermijnonderzoek dat wij doen naar regionale vertegenwoordiging, dan zie je dat vanaf de periode van 1994 tot aan nu Drenthe wel bij de gebieden hoort die minder vertegenwoordigd zijn dan wat passend zou zijn", legt Van den Berg uit.

Moeten we op een Drent stemmen?

Die vraag is volgens Caspar van den Berg niet makkelijk met een ja of een nee te beantwoorden. "Het is goed dat je op een Drent kan stemmen als je dat wilt. Dat er dus ook voor mensen in Drenthe iets te kiezen valt. Of dat iemand te kiezen valt waar ze zichzelf in kunnen herkennen. En waarvan ze het idee hebben dat diegene onze leefwereld snapt en opkomt voor de zorgen en de noden van Drenthe."

Wat vind jij? Laat ook jouw stem horen en reageer op onze poll.

Maakt het uit?

Is het erg dat er minder Drenthe in het parlement zitten? Niet helemaal. Volgens Van den Berg kun je niet één op één stellen dat iemand die uit dezelfde regio komt, je het best kan vertegenwoordigen. "Het is niet gezegd dat iemand die in Drenthe geboren is, of in Drenthe woont, ook altijd zijn bijdrage levert aan of stemt in het belang van Drenthe." Andersom betekent dat ook dat iemand uit de Randstad Kamervragen kan stellen die juist voor Drenthe van belang zijn.

Bekijk hieronder de uitleg van professor Caspar van den Berg over regionale representatie in de Tweede Kamer. (Tekst gaat verder onder de video)

Lees ook:

In het programma Drenthe Kiest gaan verslaggevers Jeanine Hofsteenge en Josien Feitsma Op Tjak om te onderzoeken welke thema's voor Drenthe belangrijk zijn tijdens deze Tweede Kamerverkiezingen. In de eerste afleveringen onderzoeken zij of het zin heeft om als Drent op een Drent te stemmen. De uitzending is om 20.00 uur te zien op YouTube of vanaf 17.00 uur in het tv-programma Drenthe Nu. Al het nieuws over de Tweede Kamerverkiezingen vind je op onze speciale Drenthe Kiest-website.